PlanBoom

Publicatiedatum: Maandag 07 november 2022

Samen gratis Land van Cuijk groener, mooier en gezonder maken

 

Ook dit jaar kunnen inwoners van Land van Cuijk door het planten van gratis bomen hun eigen omgeving groener, mooier en gezonder maken. De natuurverenigingen IVN De Maasvallei, IVN Cuijk, IVN Grave, de Bomenstichting en Milieuvereniging Land van Cuijk roepen inwoners op weer met hen mee te doen aan de Brabantse actie PlanBoom. Hiermee hopen ze dit jaar op een nog grotere deelname dan vorig jaar, toen er ruim 10.000 een- en tweejarige boompjes werden geplant.

Bomen leveren een grote bijdrage aan een gezonder leefklimaat. Iedere boom helpt. Bomen zorgen onder meer voor opslag van CO2, vangen fijnstof op, houden water vast, zorgen voor meer biodiversiteit en  verminderen hittestress.

De actie Plan Boom wordt gecoördineerd door het Brabants Landschap en gefinancierd via de Nationale Postcode Loterij. Het is een initiatief van IVN Brabant, de Brabantse Milieufederatie en Brabants Landschap.

 

Bomen in het buitengebied

De bomen van actie Plan Boom zijn gratis als ze in het buitengebied worden geplant en minimaal 10 jaar blijven staan. We roepen grondeigenaren (boeren en burgers) op om uiterlijk 10 november contact met ons (landvancuijkgroen@outlook.com) te nemen als ze mee willen doen. Het gaat dan om de aanleg van minimaal 50 strekkende meter struweelhaag, een vogelbosje of een houtsingel van minimaal 100 vierkante meter. Wij dienen de aanvragen in bij het Brabants Landschap. Daar moeten ze 17 november binnen zijn. 

Wees er snel bij want op is op. De aanvragen voor het buitengebied moet uiterlijk 12 november bij ons binnen zijn. Mailen: naar landvancuijkgroen@outlook.com.

Kijk op de website van Brabants Landschap voor meer info over de actie Plan Boom en andere regelingen: www.brabantslandschap.nl/projecten/plan-boom/ of Subsidies Natuur en Landschap - Provincie Noord-Brabant

 

Bomen in de bebouwde kom
Ook binnen de bebouwde kom bestaan er vele mogelijkheden om je eigen omgeving groener, mooier en gezonder te maken. Inwoners van dorpen die zich daarvoor aanmelden (via dorpsraad of wijkraad) geven we in het voorjaar gratis boompjes weg. Het gaat dan om maximaal 3 boompjes per persoon. Wil je er meer of zie je andere mogelijkheden om je tuin, straat of wijk te vergroenen, neem dan contact op met ons (landvancuijkgroen@outlook.com) een geef aan wat je ideeën zijn. Mogelijk kunnen we je helpen of verwijzen naar allerlei subsidiemogelijkheden.
 

Dorpen en buurten
Ook dorpen en buurten kunnen hun bijdrage leveren aan de verdere vergroening van hun omgeving. Zie je mogelijkheden en heb je toestemming van de eigenaar (particulier, gemeente of andere eigenaar, dan kun je meedoen met de actie Plan Boom. Heb je andere plannen dan kunnen we je mogelijk helpen.

 

Andere subsidies

Er bestaan nog allerlei andere subsidies voor vergroening van de eigen omgeving. Mail ons als je plannen hebt of kansen ziet, zowel in het buitengebied, op je erf of binnen de bebouwde kom.

Verdere vergroening is nu harder nodig dan ooit, zeker nu veel bomen en struiken het moeilijk hebben door de droogte van afgelopen jaren.

 

 

 

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Frans Broeder

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: