Rick mist zijn vader nog elke dag, en op 6 juni misschien wel meer dan ooit: ‘Dat maakt het nog meer beladen’

Publicatiedatum: Maandag 11 maart 2024

Hij was pas 5 toen zijn vader overleed aan kanker. In juni fietst Rick Jakobs uit Vortum-Mullem zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez op, in de strijd tegen deze gevreesde ziekte. Precies op de dag dat ‘pap’ 60 jaar had moeten worden. ,,Dit kan geen toeval zijn.”

Rick Jakobs werd bijna 6, toen zijn vader Peter op 39-jarige leeftijd overleed aan acute leukemie. Wat de nu 26-jarige inwoner van Vortum-Mullem zich nog goed herinnert, zijn de ritjes met ‘pap’ op de tractor.

,,Mijn vader was loonwerker. Hij zat vaak op een tractor en een shovel. Ik weet nog dat ik mee mocht tijdens ritjes in de maïs. Prachtig was dat. Soms mocht ik, zittend op zijn schoot, even sturen. Schitterend, op zo’n grote machine.”

Ineens uit het leven gerukt

Jakobs mist zijn vader nog elke dag. ,,Het verdriet is er niet minder om, al heb ik dat wel een plekje kunnen geven. Dat een mens op zo’n jonge leeftijd ineens uit het leven gerukt kan worden, dat blijft onwerkelijk. Hoe kan dat, vraag je je af. Het geeft je een gevoel van machteloosheid, van frustratie ook.”

Confronterend was zijn vaders dood toen ze op school tijdens de les fietsband plakken de kinderen vertelden dat vader thuis wel kan helpen. ,,Maar niet iedereen heeft dus meer een vader.” Dat zijn momenten, zegt Jakobs, dat de dood van je vader wel even binnenkomt.

Zo ook, maar dan anders, toen hij de vader van zijn vriendin Lotte bij hen thuis hielp bij een verbouwing. ,,Ik ben zelf niet echt handig. Maar door te helpen leer je veel. Maar dan merk je ook wat je mist. Dan denk je, dat had ik ook met mijn vader willen doen. Zo hád het kunnen zijn”, vertelt de supermarktmanager van Albert Heijn in Horst.

Op donderdag 6 juni wil Jakobs, voor ‘pap’ zes keer Alpe d’Huez, de Franse Alpenreus bekend van de Tour de France, beklimmen op zijn racefiets. Dat doet hij met zeven teamgenoten uit de regio Boxmeer en Bergen onder wie zijn vriendin Lotte Beerkens uit Holthees. Dat gebeurt tijdens het jaarlijkse Nederlandse fietsevenement Alpe d’HuZes, voor het goede doel KWF Kankerbestrijding. Op één dag beklimmen duizenden mensen fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpencol. Sinds 2006 is zo al meer dan 208 miljoen euro opgehaald.

Doel: 20.000 euro

Jakobs en zijn teamgenoten hebben tot nu toe met onder meer loterij- en statiegeldacties al meer dan 18.000 euro opgehaald voor meer onderzoek tegen kanker. ,,Ons doel is minimaal 20.000 euro. Liefst eigenlijk nog meer.”

Laat die zesde juni 2024 nou net de dag zijn dat zijn vader 60 jaar had moeten worden. ,,Ik ben niet gelovig of zo, maar dit kan ergens geen toeval zijn. Eigenlijk zouden we, nadat ik in 2016 al een keer aan Alpe d’HuZes had meegedaan, eerder alweer meedoen. Maar dat kwam er steeds maar niet van. Dat had te maken met blessures, met afstuderen van school, met een nieuwe baan, noem maar op. Ook corona zat er nog tussen. Er was altijd wel iets.”

Jakobs nam zich na die eerste keer in 2016 voor snel weer mee te doen. ,,Toen deed ik mee met de vriend van mijn zus, die al langer een racefiets had, en nog een vriend. Ik ben toen drie keer omhoog gefietst. Het heeft iets magisch, hieraan meedoen. Er hangt een bepaalde sfeer op de berg. Iedereen die meedoet, heeft wel een dierbare aan deze ziekte verloren. Iedereen staat daar met eenzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de kankerbestrijding.”

De Vortummer staat over enkele maanden, weet hij nu al, met ‘een shovelbak aan motivatie’ aan de start in de Franse Alpen. ,,Dat juist die dag de verjaardag van mijn vader is, zal het nog meer beladen maken. Ik zie mijn deelname, uitgerekend op de verjaardag van ons pap, als een mooi verjaardagscadeau voor hem. Mijn vader heeft bijna een jaar moeten vechten tegen kanker. Dan moet ik toch zeker één dag van mijn leven zes keer, dat is het streven, die berg kunnen op fietsen. Daar heb ik een uur of veertien fietsen graag voor over. Al val ik van mijn fiets.”

Het team van Jakobs heet De Bèèèrgtoppers. ,,Een naam met een knipoog”, zegt hij daarover. ,,Hier in Vortum kennen ze mijn vader als ‘Pietje Bèèè’. Hij had een aanstekelijke lach, die klonk als een geit. Vandaar ook onze teamnaam.”

Trainen met vriendin Lotte

Zijn vriendin Lotte, met wie hij al acht jaar een relatie heeft, gaat dus ook de berg van ruim 1800 meter hoogte bedwingen. ,,We hebben samen al heel wat trainingskilometers gemaakt. Wat begon met ritjes van 30 kilometer werden tochten van 80, 90 kilometer. We gaan dit voorjaar nog meedoen aan enkele toertochten. Dan praat je over zo’n 160 kilometer. Zij is misschien nog wel fanatieker dan ik. Dat komt dus helemaal goed.”

Voor donaties aan het team van Rick Jakobs, zie opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/brgtoppers.

Bron: De Gelderlander

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: