TUMULT Klinkerkampioen 1999!

Publicatiedatum: Zondag 30 mei 1999

Zondag 30 mei 1999: een dag die iedereen die TUMULT een warm hart toedraagt lang zal blijven heugen. Want, op die zondag behaalde TUMULT de 1e titel in hun nu ruim 15-jarig bestaan. In Gemert behaalde TUMULT de overwinning in het 'Open Nederlandse Klinkerkampioenschap'.

 

Hoe ging e.e.a. in zijn werk?

 

In Gemert organiseerde hofkapel 'The Wine Children' voor de 1e keer het Nederlandse Klinkerkampioenschap i.s.m. cultureel centrum 'De Eendracht' uit Gemert. 21 kapellen hadden zich aangemeld om die betreffende zondag op 4 podia de juryleden en, belangrijker, de toeschouwers te vermaken met feestelijke joekskapellenmuziek. De verschillende kapellen kwamen van heinde en verre: uit Dongen, uit Veghel, uit Teteringen én uit Vortum-Mullem. Een aantal kapellen kwam uit in de Klinkerklasse; puur ter vermaak en zonder beoordeling van de jury en een aantal andere kapellen kwam uit in de wedstrijdklasse, waaronder wij dus. De kwaliteiten van de jury stonden absoluut niet ter discussie want verschillende juryleden hadden hun conservatorumdiploma op zak en andere bewezen hun muzikaliteit in verschillende orkesten.

 

Wij hadden ons omstreeks 9.30 uur verzameld bij Mat en Lies alwaar wij met een lekker kopje koffie de dag begonnen. Met ruim 40 mensen togen wij, met de bus, naar Gemert. Daar aangekomen moest een aantal mensen even slikken omdat zij Gemert in 1e instantie nog dachten te kunnen vergelijken met het kampioenschap in Bemmel (waar wij 6 keer naar toe zijn geweest). Maar ja, Bemmel is met ruim 120 kapellen, 20 podia en gemiddeld 80.000 bezoekers toch van een andere orde. Maar toe Tumult de instrumenten aan de lippen zette en in Gemert de laatste langslapers wakker maakte en de 1e potten bier werden genuttigd én de zon volop scheen was die 'teleurstelling' snel vergeten.

 

De dag vorderde, het werd steeds gezelliger en, eerlijk is eerlijk, Tumult speelde de sterren van de hemel. Op 3 verschillende podia maakte Tumult sfeer, heel veel lol en stonden er veel van de aanwezige toeschouwers te kijken naar die 13 gekken uit Vortum (en hun hele gekke fans). Door een stevige regenbui moest de organisatie flink improviseren en werd het laatste deel van het festival binnen afgewerkt en ook daar speelde Tumult het dak eraf. De verschillende leden van Tumult, Hans van der K. voorop, hadden de concurrentie een beetje gepolst en langzaamaan groeide de overtuiging dat wij toch wel een van de kandidaten waren voor een 'podiumplaats'. Maar ja, dat oordeel was niet aan ons, maar aan de jury.

 

Omstreeks 18.30 was het zover. Alle kapellen hadden hun kunsten vertoond en de jury was tot een oordeel gekomen. Toen 'De Uitsloapers' uit Dongen, favoriet bij ondergetekende, 4e werden, begon het te kriebelen. Tumult zat bij de laatste 3! 3e: Z.A.B. uit Veghel met 56.9 punten. En toen, het ging nog tussen Smesh uit Lieshout en Tumult. Smesh scoorde 57.7 punten en Tumult.........59.3! Kortom, wij waren Klinkerkampioen. 'De Eendracht' was te klein. Dolle vreugde bij Tumult en de meegereisde fans. Tumult klom op het podium, kreeg de 'Klinker' én de 'wisselklinker' overhandigd, kreeg een CD met de opname van 1 van de optredens en mocht alle aanwezigen nog een keer laten horen waarom Tumult Klinkerkampioen was geworden. Dat lukte, want nog een keer was het groot feest in de zaal. 's Avonds, teruggekomen bij Mat en Lies, bleef het nog lang onrustig........

 

De resultaten:

 

Inmiddels zijn de juryrapporten ook binnen. Een greep uit de verschillende opmerkingen van de jury:

  • 'Echte sfeermakers met opzwepende muziek en spectaculaire akties'
  • 'Hier staat een sterk stuk muziek en een enthousiaste groep goede muzikanten'
  • 'Het staat als een huis'
  • 'Publiek staat zichtbaar te genieten!'
  • 'Een prachtig optreden in goede sfeer met goede arrangementen'
  • 'Waardering voor de trompetsectie' (niet verzonnen; het staat er echt)
  • 'Een schitterende groep!'
  • 'Een band om jaloers op te zijn!'
  • en de mooiste: 'Een 100% showband die elk optreden tot een feest maakt!!'


Een jurering waar wij in ieder geval trots op zijn!! Enne.....volgende jaar gaan wij in Gemert onze titel verdedigen!


Meer nieuws van TUMULT:

 

Je kunt de laatste weken geen krant of weekblad openslaan of er wordt gerept over de nieuwe CD van Tumult. Zoals u zult weten heet deze CD 'Hard, Hoog en Wiedt' en zijn de geestelijke vader (en moeder) van deze naam Henri en Veronique Egberts. De CD bevat 17 nummers, ziet er gelikt uit, telt 44 minuten feestmuziek en kost maar 25 gulden. Wij zullen in heel Vortum deze CD huis-aan-huis aan gaan bieden op 30 juni a.s. (dit is of net geweest en kunt dus al genieten van onze CD, of dit is heel binnenkort). Wij zijn zelf buitengewoon tevreden met onze CD en wij hopen dat de 1e persing van 500 stuks nog een vervolg zal krijgen............. Wij rekenen ook in dit geval op het enthousiasme van de Vortumse mensen.


Nog meer nieuws van TUMULT!

 

Om alvast in de agenda te noteren: 29 augustus gebeurt het, dan organiseert Tumult in Vortum 'De Tumultparty 1999'. Een groots evenement dat van 's ochtends 11.00 uur tot 's avonds ..... uur alle ingrediënten zal bevatten om er voor iedereen uit Vortum en omstreken een fantastisch evenement van te maken. U wordt hier uiteraard nog uitvoerig over bericht, maar noteer alvast in de agenda, op de kalender, in uw notebook en weet ik waar meer: 29 augustus - Tumultparty 1999!


Het laatste nieuws van TUMULT!

 

Het is nog heet, maar het is dan ook echt nieuws! Tumult gaat naar Zweden en u kunt mee! De precieze details zijn nog niet bekend en de laatste plooitjes moeten nog worden gladgestreken, maar wat zeker is is dat wij met heel Tumult en onze 'naasten' naar het Zweedse Varnamo zullen afreizen. U wordt hierover binnenkort uitgebreid over geïnformeerd, maar wat u alvast kunt noteren; donderdag 30 september tot en met maandag 4 oktober; Tumult Concertreis naar Zweden. Dit mag u niet missen.

 

Voor meer informatie over al het bovenstaande kunt u contact opnemen met het management van Tumult --> Maarten Ebben 0485-521592.


Met tumultezer groeten,

Hofkapel Tumult

Bron: VG Tumult

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: