Dassenfamilie op de loop voor kinderspel

Publicatiedatum: Donderdag 11 maart 2004
VORTEM-MULLEM - Spelende kinderen vernielden enkele dagen geleden een dassenburcht in Vortum - Mullem. De boswachter hoopt dat de gevluchte dassen de weg terugvinden naar hun provisorisch herstelde onderkomen.

Foto: Ger Loeffen
Verbijsterd was boswachter Ingrid van Westerlaak toen ze dinsdagavond een van haar geliefde dassenburchten totaal vernield zag.

"De tranen stonden in mijn ogen", zegt ze, kijkend naar de uitgegraven ingang van het hol. "Dit is net de periode dat ze jongen krijgen."

De burcht is ruw op de schop genomen en verbouwd tot een kinderspeelplek, inclusief speelhut. "Over een lengte van tientallen meters zijn drie stelsels van gangen en kamers helemaal opengespit", vertelt de boswachter terwijl ze verslagen rondloopt. "De dassen hebben hier tientallen jaren gezeten. Vele generaties zagen er het levenslicht. Het is de enige beschutte plek in de wijde omtrek om jongen te krijgen", weet Van Westerlaak. Totdat de huttenbouwers kwamen. De moederdas is, denkt de boswachter, met haar jonkies op de vlucht geslagen.

Met drie vrijwilligers, Teun, Jan-Willem en Moon, is de boswachter gisteren bijna drie uur bezig geweest met opruimen. Overal lag rotzooi. Planken, golfplaten, scheppen en ander gereedschap. "En een plastic handgranaat, een jerrycan en een 'rambo'-mes", somt Teun op. In de gangwanden hadden de kinderen houten vlechtwerk aangebracht. "Er is echt heel veel vernield", zegt Jan-Willem. Niet alleen de burcht blijkt kapot, er zijn ook overal takken afgebroken en jonge bomen losgerukt.

Op verschillende plekken rond de burcht heeft de boswachter een brief opgehangen waarin ze tekst en uitleg geeft over de dassenburcht. In de tien jaar dat Ingrid van Westerlaak boswachter is heeft ze nog nooit zo'n heftige vernieling meegemaakt. "Ik ontdekte het toen ik wilde kijken of er al jongen waren geboren. Dat doe ik altijd in februari of maart. En dan is het altijd een paar maanden genieten van de jonge dassen die je hier vanaf een afstandje in het bos kunt zien rondstruinen." Gistermiddag is boswachter Van Westerlaak bij de burcht de groep geschrokken kinderen tegen het lijf gelopen. "Ze hebben verteld dat het niet hun bedoeling is geweest de dieren te verjagen", zegt de boswachter die de ouders op het gedrag van de kinderen zal aanspreken. "Maar het kwaad is natuurlijk al geschied. Wellicht dat de dassen de weg terug weten te vinden, per slot van rekening zijn ze nog niet zo heel lang geleden vertrokken." Het uitschrijven van een proces-verbaal heeft volgens Van Westerlaak geen zin. "Het zijn nog maar kinderen. Maar het is hartstikke strafbaar, er staan boetes op van duizenden euro's."

Bron: De Gelderlander / ILONA VERHOEVEN

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: