Talent Bas Swinkels naar Amsterdamse kweekvijver

Publicatiedatum: Zaterdag 13 mei 2006
VORTUM MULLEM - De achttienjarige volleyballer Bas Swinkels uit Vortum Mullem speelt volgend seizoen bij het talententeam van eredivisionist HvA uit Amsterdam.

De volleyballoopbaan van Bas Swinkels verloopt tot nu toe op rolletjes. Nadat hij heeft leren volleyballen bij het Sambeekse Avance, verkaste hij twee jaar geleden naar eerstedivisionist Peelpush uit Meijel. In het Noord-Limburgse ontwikkelde hij zich verder, goed genoeg om nu de stap naar eredivisionist HvA (Hogeschool van Amsterdam) te maken. HvA is de kweekvijver waarin voornamelijk spelers van Jong Oranje rond spartelen. Bedenker van het HvA-project, dat in 2005 het levenslicht zag, is Jong Oranje-coach Gido Vermeulen. „Natuurlijk ben ik hartstikke blij dat Vermeulen mij heeft gevraagd“, zegt de ruim twee meter lange Vortummer. „Mijn doelstellingen komen tot nu toe uit. Leuk is ook dat ik met een goed gevoel wegga bij Peelpush. Daar heb ik me kunnen ontwikkelen tot een van de betere spelers. Peelpush heeft me geen strobreed in de weg gelegd bij mijn vertrek. Ze zijn zelfs trots dat ze een eredivisiespeler hebben kunnen afleveren.“ Insiders zagen afgelopen seizoen in Swinkels de beste speler van de eerste divisie.

De boomlange aanvaller wordt bij HvA herenigd met Stefan Taanman (19) die ook bij Avance en Peelpush speelde. De Boxmerenaar heeft al een jaar eredivisie met HvA achter de rug. Hij haalde met zijn ploeg de halve finales van de play-offs waarin het werd uitgeschakeld door het Apeldoornse Dynamo.

Swinkels heeft inmiddels in Amsterdamse stadsdeel Osdorp een flat betrokken. Samen met een zevental andere Oranjeklanten, waaronder Taanman, bewoont hij daar een etage. De flat is beschikbaar gesteld door HvA waar de meeste spelers een studierichting volgen. Swinkels gaat waarschijnlijk een studie economie en management volgen aan de Johan Cruijff Academy in Amsterdam. Inmiddels heeft hij zich al volop op de trainingen gestort. „Maandag, woensdag en vrijdag trainen we drie uur, dinsdag en donderdag vier uur. ’s Morgens studeren, ’s middags dus trainen. In het weekeinde zijn er vaak toernooien of oefenwedstrijden.“ Met Jong Oranje bereidt Swinkels zich voor op het EK dat in september in Rusland wordt gehouden. Naast Swinkels en Taanman spelen ook Joost Joosten uit Cuijk (Martinus), Marnix Elbers uit Sint Anthonis (Vrevok), en de Gennepenaren Josha Kailola (Landstede) en Niek Latuhihin (Omniworld) in de eredivisie. 

Bron: De Gelderlander / HENK BALTUSSEN

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: