Nieuwe APV in Boxmeer

Publicatiedatum: Zaterdag 03 maart 2007

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is lokale regelgeving vastgelegd.
In het kader van deregulering (vereenvoudiging en vermindering van regels en voorschriften) heeft het college besloten een nieuwe APV op te stellen.
Voor de nieuwe APV is gebruik gemaakt van het model, dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is opgesteld. Naast enkele wijzigingen van redactionele aard, zijn er ook wijzigingen door gewijzigde inzichten.
De belangrijkste zijn:

  • Het wijzigen van de vergunningplicht voor bepaalde soorten evenementen, zoals buurt- en straatfeesten.
  • Het vervallen van de vergunningplicht voor geldinzamelingen voor plaatselijke verenigingen en stichtingen, alsmede voor de organisaties die voorkomen op het landelijk collectenrooster
  • Het vervallen van de horecaexploitatievergunning
  • Het schrappen van diverse artikelen in verband met het dereguleren van regelgeving daar waar dat mogelijk is. Bijvoorbeeld op gebied van dienstverlening wordt het mogelijk om zonder vergunning diensten aan te bieden zoals containerreiniging, glazenwassen of scharen slijpen. Voor het plaatsen van bijenkorven bepaalt de APV nu nog waar dat mag en wat bijvoorbeeld de afstand tot de omwonenden of de weg moet zijn.
  • Gelijktijdig met de vaststelling van een nieuwe APV wil de burgemeester besluiten nemen om een aantal evenementen en/of activiteiten vrij te stellen van de vergunningplicht. Het gaat daarbij onder meer om buurt- en straatfeesten (tot 100 deelnemers), bepaalde evenementen, activiteiten of wedstrijden in gebouwen of op bepaalde terreinen, wandeltochten, St.Maartensoptochten, intocht Sint Nicolaas, speurtochten en dergelijke.

Bepaalde evenementen en/of activiteiten zullen nog wel gemeld moeten worden.
De APV gaat over de leefwereld van de inwoners. Het college vindt het daarom wenselijk om de inwoners in kennis te stellen van de wijzigingen en om met hen daarover van gedachten te wisselen. Bijgaand treft u daarom de volgende documenten aan:

1. de ontwerpverordening
2. het ontwerp raadsbesluit
3. het ontwerp raadsvoorstel
4. het ontwerp vrijstellingsbesluit buurt- en straatfeesten
5. het ontwerp vrijstellingsbesluit wandeltochten e.d.
6. het ontwerp vrijstellingsbesluit sportwedstrijden in en op sportaccommodaties
7. het ontwerp vrijstellingsbesluit schoolactiviteiten
8. het ontwerp vrijstellingsbesluit evenementen in horecabedrijven
9. het ontwerp vrijstellingsbesluit culturele activiteiten in bouwwerken
10. de openbare bekendmaking

(U heeft Adobe Reader nodig om deze documenten te kunnen openen/lezen. Deze documenten worden ook op de website van de gemeente geplaatst. )

Op 8 maart a.s. start de algemene inzagetermijn en kunnen belanghebbenden gedurende zes weken schriftelijk reageren. Ook u kunt van deze mogelijkheid gebruik maken.
De planning is, dat de gemeenteraad eind mei/begin juni de nieuwe APV zal gaan behandelen, zodat de nieuwe APV begin juli in werking kan treden.

Voor nadere informatie over de toegezonden documenten kunt u contact opnemen met Govert Teunissen van de afdeling Ruimtelijk Beheer. Hij is van maandag tot en met donderdag bereikbaar op telefoonnummer 0485-585883. Zijn emailadres is: g.teunissen@boxmeer.nl

Met vriendelijke groet,
Dorpsraad Vortum-Mullem

Jos Tamminga - Voorzitter
Bron: Gemeente Boxmeer

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Jos Tamminga

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: