Dorpen krijgen miljoenen voor leefbaarheid

Publicatiedatum: Donderdag 31 januari 2008
25 jan 2008 - DEN BOSCH - Dorpen en kleine kernen krijgen de komende drie jaar dertig miljoen euro van de provincie.

Het geld is bedoeld voor grote en kleine projecten die de leefbaarheid en sociale samenhang in de dorpen ten goede komen.

De provincie bekijkt nog op basis van welke criteria het geld verdeeld wordt. De regels daarvoor worden op dit moment uitgewerkt.

Een deel van het geld is bestemd voor uitvoering van ideeën die bewoners bedenken in het kader van de dorpsontwikkelingsplannen.

Die worden of zijn opgesteld in onder meer Boxtel, Haaren, Lith, Oss, Maasdonk, Boekel, Oisterwijk, Waalwijk, Gilze en Rijen, Dongen en Aalburg. Bewoners kaarten tijdens dorpsbijeenkomsten zelf problemen aan, maar worden uitgenodigd vooral zelf ook met oplossingen te komen.

Terugkerende thema's waar dorpelingen zich zorgen over maken, variëren van tekorten aan starters- en seniorenwoningen tot overlast van hondenpoep en slecht onderhouden speelveldjes.

Nu komt dus financiële steun vanuit de provincie voor ideeën om dergelijke problemen op korte termijn op te lossen. Een woordvoerder: "Deelname en betrokkenheid van bewoners is daarbij belangrijk. We willen niet alleen geld steken in de stenen, maar ook in het cement."

Het geld komt uit de provinciale pot Perspectiefrijk Brabant, waar negentig miljoen in zit. Negen miljoen daarvan is bestemd voor ontwikkeling van stadswijken, waarvoor in Tilburg en Loon op Zand plannen worden gesmeed.

De rest van het budget gaat naar projecten op het gebied van zorg, ict, cultuurhistorie, bereikbaarheid van stad en platteland, sport, nieuwe woonvormen en jeugd en gezin.

Bron: Brabants Dagblad

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: