Diapresentatie over vlinders door IVN

Publicatiedatum: Zaterdag 23 februari 2008
Van ei tot vlinder.
Diapresentatie van ei tot vlinder door Bert Bronswijk op woensdag 12 maart om 20.00 uur. De presentatie wordt gegeven in het IVN locaal in de vrije school De Morgenster De Raetsingel 5 Boxmeer.

Bijzondere beestjes
Onder de insecten zijn vlinders bijzondere beestjes. Het aantal vlindersoorten op aarde is enorm. Het zijn voor mensen oogstrelende wezens die onmiddellijk de aandacht trekken door hun bonte kleuren. Maar ook de kleintjes onder de vlinders blijken met hun vleugeltekening vaak zeer geslaagde kunstwerkjes van de natuur te zijn. Nauwkeurige tekeningen van punten en strepen in verrassende patronen en kleurencombinaties.

Een wonder van moeder natuur.
Elke vlinder op zich is een wonder van moeder natuur
Hij begon zijn leven als ei, werd daarna een bladverwerkende vreetmachine de rups, de rups veranderde tenslotte tot een stugge pop om daarin te veranderen tot een volgroeid meestal vliegend insect. Geen enkel stadia, noch het ei, rups of pop, lijkt op een volwassen vlinder.

Waar planten groeien leven rupsen.
Vlinders komen praktisch overal voor waar planten groeien, in het laagland zowel als hoog in de bergen, in de tropen even goed als boven de poolcirkel, bovendien vertellen vlinders veel over het milieu.

2500 soorten
In ons land komen ongeveer 2500 soorten vlinders voor waarvan ruim 60 soorten dagvlinders, de overige soorten zijn nachtvlinders waarvan de meeste mensen er maar weinig zien.
De strategieën die vooral nachtvlinders hebben ontwikkeld om elkaar in de voortplanting periode te vinden zijn spectaculair.

Met deze dia presentatie die zowel over dag- als nachtvlinders gaat, hopen wij de bewondering voor deze bijzondere insectengroep onder de mensen te vergroten,

Inlichtingen Dorette van Loon,
Tel: 0486636463

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: