Blangé: 'Bas kan heel ver komen bij Oranje'

Publicatiedatum: Woensdag 09 april 2008Het gaat uitstekend met volleyballer Bas Swinkels uit Vortum-Mullem. Als diagonaalspeler van het talententeam HvA speelde hij zich in de picture bij bondscoach Peter Blangé. Sinds twee maanden traint hij mee met de Nederlandse selectie.

Twaalf jaar was Bas Swinkels toen hij begon met volleyballen bij het Sambeekse Avance. Al snel dat hij geen doorsnee volleyballertje was. Swinkels (nu 20) volleybalt inmiddels alweer twee seizoenen bij HvA uit Amsterdam dat in de A-league uitkomt. Ook speelde het Vortumse talent in de jeugdselectie van Nederland en bij Jong Oranje. Nu heeft hij weer een stap gemaakt: de nationale selectie van Peter Blangé.

Was je verrast toen je werd gevraagd voor de nationale selectie?

" Ja, best wel. Ik hoorde het van Gido Vermeulen, mijn trainer bij HvA. Hij zei dat ie een verrassing voor me had, maar toen dacht ik zeker niet meteen aan de nationale selectie."

Ga je nu in mei ook mee naar de EK kwalificatie?

"Ik sta op de selectielijst voor de EK kwalificatie en de European League en dat betekent dat ik een licentie heb voor deze toernooien. Maar van de 32 geselecteerde spelers gaan er uiteindelijk maar zo'n zestien naar het toernooi. Voor de diagonaalpositie worden twee spelers geselecteerd, maar er staan er zes op de lijst. Omdat ik nog jong ben en er nog niet zo lang bij zit, zal het komende EK kwalificatietoernooi voor mij denk ik nog te vroeg komen."

Hoe ziet je trainingsschema bij HvA eruit?

"Ik ga elke dag tot twee uur naar school en train daarna van drie tot zeven uur. In het weekeinde staat uiteraard een wedstrijd op het programma, soms zelfs twee."

En wat is er nu nog bijgekomen nu je ook meetraint met de Oranjeselectie?

"Ik train nu ook op maandag- en woensdagochtend in Almere en Capelle met Peter Blangé. Dat zijn wel lange dagen, want dan train ik zeven uur op een dag. Ik krijg hiervoor vrij van school, maar op woensdag heb ik dan tussen de trainingen in wel een extra Spaanse les."

Merk je veel niveauverschil tussen de trainingen bij HvA en Oranje?

"Ja, vooral in sprong- en slagkracht. De meeste jongens bij Oranje zijn een paar jaar ouder dan ik en hebben meer kracht. Ook de benadering van Peter Blangé is heel anders. We richten ons meer op tactiek en spelinzicht. Hard knallen is niet altijd de beste oplossing. Ik probeer met alles wat ik leer bij Peter ook weer een voorbeeld te zijn voor de jongere jongens van HvA, al valt het soms niet mee om de kar te trekken als je 's ochtends ook al drie uur voluit hebt getraind."

Is zo'n intensief trainingsschema wel vol te houden?

"Ja, als je maar genoeg rust neemt. Gelukkig wordt er in de studentenflat goed voor ons gezorgd. We hebben met het hele team van HvA een eigen etage en er wordt elke avond voor ons gekookt door Klara en Sjaan. Dat zijn eigenlijk de moeders van het team en die vinden het geweldig om dit voor ons te doen."

Genoeg rust nemen: dat betekent dus ook dat stappen er voor jou niet bij is?

" Nou, ik ga zeker wel eens stappen en ik lig ook zeker niet elke dag om tien uur al in mijn nest. Natuurlijk richt je je volledig op je sport, maar je moet ook af en toe afleiding hebben. En ja, alcohol drinken mag dan ook, maar natuurlijk met mate."

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: