Ontmoetingscentrum voor dementerenden en mantelzorgers

Publicatiedatum: Woensdag 23 april 2008
DE ONTMOETING.

Op 8 januari 2008 heeft het ontmoetingscentrum voor dementerenden en hun mantelzorgers haar deuren geopend. Het ontmoetingscentrum stelt mensen, die nog thuis wonen, in de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en biedt tevens een dagbesteding. Dankzij deze ondersteuning en structurering, kunnen dementerenden langer zelfstandig blijven wonen. Daarnaast is het ontmoetingscentrum er ook voor mantelzorgers. Het besef dat een dierbare als gevolg van dementie niet meer zoals voorheen kan functioneren, is vaak moeilijk te verwerken. Ook hierbij biedt het ontmoetingscentrum ondersteuning. Het ontmoetingscentrum voor dementerenden en mantelzorgers is een initiatief van de Radius, Pantein, Steunpunt Mantelzorg en afdeling Land van Cuijk van Alzheimerstichting Nederland en is bestemd voor inwoners van het Land van Cuijk en de kop van Noord Limburg.


Dagbesteding voor dementerenden
Het ontmoetingscentrum is gevestigd in steunpunt ‘De Weijerdonck’, Weijerstraat 6 in Boxmeer. De dagbesteding is iedere dinsdag en donderdag geopend. Er worden groeps- en individuele activiteiten aangeboden, op het gebied van beweging, ontspanning, educatie en creativiteit. De activiteiten worden aangepast aan de mogelijkheden en interesses van de cliënten. De mantelzorger is altijd welkom bij deze activiteiten.
Dagbesteding biedt ook de dementerenden ondersteuning bij de verwerking van de ziekte en contact met lotgenoten.


Ook aandacht voor de mantelzorger
Het ontmoetingscentrum is er ook voor de mantelzorger. Deze kan voor praktische ondersteuning bij het regelen van de zorg thuis elke dinsdag op het inloopspreekuur terecht van 10.00 - 11.00 uur. Naast praktische ondersteuning krijgt de mantelzorger ook hulp bij het (beter) leren omgaan met dementie. Er zijn in het ontmoetingscentrum regelmatig informatieve bijeenkomsten en er is gelegenheid om samen met lotgenoten ervaringen uit te wisselen en elkaar emotioneel te ondersteunen. Mantelzorgers kunnen ook individuele ondersteuning en begeleiding krijgen. Het ontmoetingscentrum is ook toegankelijk voor mantelzorgers, waarvan de dierbare niet de dagbesteding bezoekt.
Elke dinsdag van 13.30 -16.30 uur is er voor de mantelzorgers en de dementerenden een ontmoetingscafé in de Ontmoeting.
Data van informatiebijeenkomsten worden via de regionale weekbladen bekend gemaakt.


Aanmelding dagbesteding of info
Op afspraak kunt u vrijblijvend en kosteloos een dag(deel) deelnemen aan de dagbesteding, om te bekijken of het u bevalt.
Voor meer informatie of aanmelding, kunt u contact opnemen met Karin Cornelissen, coördinator van het ontmoetingscentrum. Zij is op werkdagen, behalve woensdag, van 9.00 tot 15.00 uur bereikbaar op tel. 0485 – 58 20 00.

Voor het structureel bezoeken van de dagbesteding is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg nodig. De coördinator kan u helpen met de aanvraag. Indien u een indicatie heeft, zijn er geen kosten aan de dagbesteding verbonden. Indien u niet over vervoer beschikt, kunnen wij u hierbij helpen.

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: