Wandeling langs de Oeffeltse Raam

Publicatiedatum: Vrijdag 20 juni 2008

Wandeling langs de heringerichte Oeffeltse Raam

Op zondag 20 juli organiseert IVN de Maasvallei een wandeling langs de Oeffeltse Raam.
Verzamelen om 9.50 uur aan de Steenklef in Vortum-Mullem.
Voor meer informatie: Marjo Simons 0485-362328 of www.ivndemaasvallei.nl

Tot medio 2007 werd over een lengte van tien kilometer een gemiddeld 25 meter brede ecologische strook aangelegd en ingericht voor flora, fauna en recreatie. Deze zone verbindt bestaande natuurgebieden en vormt daarmee een vergroot en uniek leefgebied voor verschillende zoogdieren, amfibieën, vlinders en planten. Hoe ontwikkelt zich de natuur langs de Oeffeltse raam na de herinrichting, daar gaan de gidsen samen met u naar op zoek.
Na afloop van de wandeling drinken we samen nog een kopje koffie of thee.

Route beschrijving: komende vanuit Boxmeer gaat u in Vortum-Mullem rechtsaf, dorp doorrijden en spoorwegovergang over steken, Heiweg. Op de kruising links af, Langstraat.
Eerste weg aan uw rechter kant, rechts af, Steenklef.

De Oeffeltse Raam is een laaglandbeek die in Overloon zijn oorsprong vindt. In de
Overloonsche Duinen en de omliggende landbouwgronden verzamelt het regenwater zich in de bovenloop, de vele kleine stroompjes vormen zich tot een grotere waterloop, onderweg wordt de beek ook gevoed door kwelwater. Door het geringe hoogteverschil tussen oorsprong en monding is de stroomsnelheid laag. In Oeffelt mondt de beek uit in rivier de Maas. De totale lengte van de beek is 17,5 km.

In de loop van de vorige eeuw wilde men zoveel mogelijk nat en moerassig land en bos ontginnen om landbouwgronden te verkrijgen. Men legde stuwen aan in de Oeffeltse Raam en op sommige plekken waar de beek slingerde werd deze rechtgetrokken waardoor de beek als systeem niet meer op natuurlijke wijze kon functioneren. Buiten deze ingrepen hebben huishoudens en industrie tussen de jaren vijftig en negentig van de vorige eeuw afvalwater en rioolwater geloosd op de Oeffeltse Raam, waardoor de beek sterk verontreinigd geraakte. In de jaren negentig werden de riolen aangesloten op de persleidingen van de waterzuiveringsinstallatie in Haps en de bedrijven bouwden zuiveringsinstallaties voor hun afvalwater. Waterschap Aa en Maas en de gemeente Boxmeer sloegen de handen ineen om de beek weer te herstellenen en her in te richten als een Ecologische Verbindingszone (EVZ).

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: