Kerstmis - oud en nieuw

Publicatiedatum: Dinsdag 15 december 2009
KERSTMIS - OUD EN NIEUW
(Misschien leest u dit pas na de Kerstdagen, maar toch)

Kerstmis, een feest van vrede. Vrede voor wie eigenlijk? En op grond waarvan? Wat houdt die vrede in? Vrede die we zelf kunnen maken? We proberen een sfeer van vrede beleven in onze families. in onze kerkgemeenschap als gelovige mensen die met elkaar verbonden zijn.
De sfeer van een feestelijke nachtmis is heel belangrijk! Maar ook dat samenzijn na die nachtmis, met je eigen familie, met je gezin, misschien zonder veel woorden, of met kindermonden die niet stilstaan en die misschien nog wat Kerstliedjes willen zingen, of luisteren naar een kerstverhaal dat door papa of mama. wordt voorgelezen?
Dat mag allemaal een plaats hebben in de beleving van Kerstmis! Dat kan heel goed de juiste sfeer bevorderen. Maar we weten ook allemaal dat het om meer gaat!. Het gaat ook om vrede voor alle mensen: zowel een vrede die inhoudt dat er geen wapens worden gebruikt om tegen elkaar te vechten, als een vrede in het hart van mensen, waardoor mensen kunnen zeggen: Ik leef in vrede, ik kan dankbaar zijn, ik kan leven met vertrouwen dat ik in Gods hand ben.

SOLIDARIDAD is zo’n organisatie die probeert zo veel mogelijk mensen solidair te laten zijn met hun medemensen in nood. Lees de folder die her en der verspreid is en .kijk ook op www.solidaridad.nl .\ Allen een goed en zalig Kerstfeest.


OUD EN NIEUW
Een nieuw jaar breekt binnenkort aan. Een heel nieuwe serie van dagen die we naar eigen voorkeur en mogelijkheden mogen invullen! Vanuit onze eigen beleving weten we heel goed dat de tijd van leven die we krijgen, heel kostbaar is voor ons: Immers: de tijd kan ons helpen volwassen te worden, tijd kan ons helpen over een prachtig ideaal te dromen en er aan te gaan werken, tijd kan ons helpen meer te worden wat we zo graag willen zijn! De tijd kan ook de diepe pijn van een groot gemis of verlies milder maken; ze kan wonden helen die we hebben opgelopen op onze levensweg. De tijd die ons gegeven wordt op een juiste manier invullen, is niet altijd gemakkelijk. Als we ons gelovig betrokken voelen op God, kunnen we rond de jaarwisseling misschien het volgende gebed bidden: .

Gebed op Oudejaarsavond
God Vader,
wij nemen vanavond
bewust afscheid van het oude jaar
We stellen ons open voor het nieuwe jaar
dat vóór ons ligt.
Geef ons kracht om alles te dragen
wat in het verleden over ons kwam.
Vergeef ons wat wij verkeerd deden,
al die keren dat we uw licht in de weg stonden.
Geef ons licht om te zien
wat ons te doen staat in het nieuwe jaar.
Laat de vreugde om wat ons gegeven werd,
ons kracht geven om verder te gaan
in groot vertrouwen en met open blik
naar alles wat U ons geven wilt.
Amen.
G. Oude Hengel

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: