Kerstmis, feest van licht en vrede

Publicatiedatum: Dinsdag 15 december 2009
Kerstmis, feest van licht en vrede.

Tieners zijn vaak op zoek naar momenten die hun leven een kick geven. Zo vertelde een jongen me de afgelopen dagen dat hij graag rond 21 december naar de Noordpool zou gaan om te ervaren hoe het is als het dagen donker blijft. Over een half jaar zou hij weer graag naar diezelfde plek gaan om te ervaren hoe het is als het dagen alleen maar licht is. Het is fascinerend de werking van de natuur, van donker en licht, in ons leven te ervaren. Het is fascinerend dat we ons bloot kunnen stellen aan dit soort ervaringen die een intense beleving oproepen. Het is fijn dat we deze keuze hebben en deze keuze ook kunnen maken.

Voor mij zijn het beelden die staan voor de twee kanten van het leven. Het leven is gelukzalig. Je zit goed in je vel. Je hebt plezier in je werk. Je voelt dat het goed gaat. Het leven kan niet kapot. Het leven laat zich kennen van de vrolijke en feestelijke kant. Je kunt van alles ondernemen, Je geniet ervan. Je kunt kiezen om dat te doen wat je plezierig vindt.

Hoe anders is het als je die keuze niet kunt maken omdat je leven dag en nacht gekleurd is door de donkere kant van het even. Je bent gelukkig getrouwd en plotseling is je levenspartner ernstig ziek of valt weg uit je leven. Dan is het leven moeilijk; vaak langdurig. De warmte van de omhelzing, het vertrouwde woord, de sprekende blik en de liefdevolle nabijheid zijn niet meer. Daarvoor in de plaats is er de pijn van het verlies, het lange alleen zijn, het gemis aan intimiteit. Het leven heeft in het verlies van je levenspartner zijn vreugde verloren. Verlangen naar nieuw licht in het leven is een droom, een horizon, als een verre einder, die steeds maar wijkt en niet dichterbij komt.

Hoe anders is het wanneer je door de economische crisis je baan of je bedrijf bent kwijt geraakt en je niet weet wanneer je weer werk zult vinden en je leven weer op de rails zult hebben. Hoe anders is het voor mensen die het psychisch moeilijk hebben, die in een zwart gat terecht zijn gekomen, een burn out ervaren of die zich voortdurend angstig of wanhopig voelen.

Hoe anders is het voor mensen overal ter wereld die zinloos geweld ervaren of dagelijks de last van de oorlog dragen. Hun leven is voorgoed getekend door dit geweld. De oorlog heeft immers zoveel gezichten; verraad, verkrachting, ontheemding, onderdrukking, onvrijheid, lichamelijke en psychische verminking, kindsoldaten, marteling en verdwijning van mensen.

Hoe anders is het voor mensen die in grote armoede leven. Armoede die soms dwingt huis en haard te verlaten om elders uitgebuit te worden, zowel economisch als seksueel. Mensen in de macht van vrouwenhandelaren en kinderprostitutie. Armoede die het leven onmenselijk maakt en mensen kleineert in hun waardigheid. Armoede die mensen tot zwervers maken op zoek naar een nieuw bestaan.

Al deze mensen hebben geen keuze. Ze moeten leven in deze hare werkelijkheid die een donkere schaduw werpt over hun leven. Maar deze donkere schaduw over hun leven verandert niet dat zij niet dromen van en verlangen naar een betere situatie. Ze verlangen naar een nieuwe toekomst. Naar een leven waarin het licht hun dagen vreugde geeft . Ze verlangen naar een nieuwe dageraad in hun donker bestaan. Ze zien uit naar bevrijding van dit noodlot. Ze verlangen naar waardigheid en gerechtigheid. Ze verlangen naar mensen die hen doen ervaren dat ze gezien, gekend en bemind zijn. Ze verlangen naar een God die niets anders wil dan dat mensen in vrede en vreugde leven.

Dit is het diepe verlangen dat altijd, de eeuwen door, mensen heeft doen uitzien naar die bevrijdende God. We lezen dit diepe verlangen in de Bijbel en in talloze andere verhalen. In dat diepe verlangen hebben mensen verstaan dat God geen verre vreemde God is, maar een God die geraakt wordt door de nood van mensen. Een God, die de hoge hemel achter zich laat en mens wordt in Jezus van Nazareth. God is mens geworden in een kind, weerloos en kwetsbaar, zonder macht, vredelievend. In alle kwetsbaarheid is hij licht geworden voor mensen zonder perspectief. In alle kwetsbaarheid is hij hoop geworden voor mensen zonder uitzicht. In alle kwetsbaarheid is hij bron van vrede geworden in een wereld waarin mensen omwille van hun macht geweld gebruiken tegen elkaar.

Wij vieren Kerstmis; uitbundig en gezellig in de kring van familie en vrienden. Wij kunnen die keuze maken. Laat ons er verschrikkelijk dankbaar om zijn. Mag er tijdens deze feestelijke dagen ook een moment zijn waarin we stil staan bij ons geluk en bij het diepe verlangen in mensen die het moeilijk hebben. Het zal ons tot zegen zijn. Een gezegend kerstfeest

Namens mijn collega pastores Bep de Vreede en Jo Wijnen, namens het parochiebestuur en namens het Karmelklooster wens ik ieder een zalig Kerstmis en voor 2010 vrede en alle goeds.

Tjeu Timmermans, karmeliet en pastor -teamleider




Uitnodiging
Op zondag 10 januari 2010 houden we vanaf 11.30 uur de nieuwjaarsbijeenkomst van de samenwerkende parochies Boxmeer, Sambeek en Vortum-Mullem in het nieuwe pastorale centrum aan de Van Sasse van Ysselstraat 8 te Boxmeer. Tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst wordt ook de naam voor het pastorale centrum bekend gemaakt. Het is een goede gelegenheid elkaar te ontmoeten. Namens het pastorale team en de drie parochiebesturen is ieder van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: