Brandweer krijgt nieuwe voertuigen

Publicatiedatum: Vrijdag 21 mei 2010
Brandweer krijgt nieuwe voertuigen

Na veel bijeenkomsten, na veel overleg en na veel bezichtigingen bij de fabrikant werden vorig jaar twee nieuwe brandweervoertuigen besteld voor het korps Vierlingsbeek. Alle twee de huidige voertuigen stonden op de nominatie vervangen te worden vanwege de leeftijd en de nieuwe eisen die gesteld worden aan al het materieel.
Eind april zijn de tankautospuit en de hulpverleningswagen omgeruild worden voor twee nieuwe MAN trucks voorzien van de meest moderne apparatuur op het gebied van brand en ongevalbestrijding. Zo komt er een warmtebeeldcamera op te zitten waarmee temperaturen in een gebouw van buiten af gemeten kunnen worden. Tevens kan met deze camera een vermiste persoon in een gebouw vol rook zeer snel opgespoord worden. De tankautospuit zal weer worden uitgevoerd met vierwielaandrijving vanwege de vele bossen in het gebied. De pompwagen die achter het hulpverleningsvoertuig hangt zal verdwijnen en in plaats daarvan komt een vaste pomp op het nieuwe voertuig om in het uitgestrekte gebied water van grotere afstand te kunnen halen.
De brandkranen die nu moeten worden opgespoord via tekeningen en aanwijsborden worden in het nieuwe voertuig digitaal zichtbaar via GPS en dus heel gemakkelijk vindbaar. Er zit zelfs een softwaresysteem in de auto gebouwd die is aangesloten aan een landelijke database waarmee bij een ongeval het kenteken van de gedeukte auto ter plekke ingevoerd kan worden om zo alle informatie te krijgen waar airbags zitten en hoe de auto snel en veilig gedemonteerd kan worden. Vanwege de toenemende drukte op de A73 komt eveneens meer specialistisch redgereedschap die bedoeld zijn voor reddingsacties bij vrachtwagenongevallen.
Met gemiddeld 50 meldingen per jaar kunnen we met deze nieuwe voertuigen voorzien van de meest moderne apparatuur weer zo’n 20 jaar vooruit met het bestrijden van brand en het redden bij ongevallen.
De voertuigen moeten eerst verplicht minimaal 3000 km op de teller hebben staan en iedere chauffeur moet eerst voldoende rijuren op hun naam hebben alvorens ermee uitgerukt zal worden. Tevens zal het korps volop gaan oefenen met de nieuwe wagens en het nieuwe materieel. Als dit alles achter de rug is gaan de huidige voertuigen definitief de kazerne verlaten om plaats te maken voor de nieuwe.

Dit alles willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan en nodigen u uit voor de officiële overdracht.

Zaterdag 12 juni van 14.00u tot 18.00u op de brandweer kazerne in Vierlingsbeek.
· Officiële overdracht en uitslag kleurwedstrijd 14.00/14.30u
· Materieel bezichtigen
· Demonstraties
· Rondrijden in de brandweerwagen
· Film over de brandweer




We houden u op de hoogte,

Brandweer Vierlingsbeek

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: