Onmisbaar in dorp

Publicatiedatum: Woensdag 26 mei 2010
VORTUM-MULLEM - Drie jaar geleden kreeg het zevenkoppige bestuur van fanfare St. Cornelius er een flinke klus bij met de organisatie van het honderdjarig bestaan: 1910-2010.

In gesprek met voorzitter Herman van Bree, bloemenkweker, en penningmeester Joop Kroezen, bewindvoerder, over hun honderdjarig muziekgezelschap.
Van Bree: "In 2007 werd de eerste aanzet gegeven tot ons eeuwfeest. Het bestuur kreeg geweldige hulp van Koos van Bree, Peter van Bree en Peter Stevens naast diverse andere vrijwilligers. Er werden zeven commissies opgericht. Agrarisch ondernemer Peter Stevens stelde zijn aardappelloods van 60 bij 20 meter ter beschikking, waar zaterdag 29 mei tijdens de Volendamse Avond 1750 feestelingen volop kunnen genieten. Op vrijdag en zondag rekenen we op 500 gasten, die dan uiteraard kunnen zitten."



Voor ons zijn de feesten geslaagd, aldus Kroezen, als er drie supergezellige dagen zijn geweest en we uit de kosten komen met hopelijk zelfs nog een plus. Bij de organisatie van deze feesten komt heel wat kijken.
Honderd jaar geleden werd fanfare St. Cornelius opgericht op initiatief van pastoor van der Loveren, die de jaarlijkse processie dolgraag muzikaal ondersteund zag. Het was hoofdonderwijzer Cöp die zijn organisatorische schouders er stevig onderzette.
De fanfare kende vooral hoogtepunten tijdens promoties. St. Cornelius speelt thans in de 3de afdeling, vroeger Uitmuntend geheten. Dieptepunten waren de recessieperiode, de oorlogstijd en de jaren'70 toen het ledenaantal dramatisch daalde. Het ging weer de goede kant op toen de eerste dames lid werden.

Nu de fanfare tegen de honderd leden verdeeld over Groot Orkest met dirigent Chris Cuppen, het Jeugdorkest onder leiding van Anneke Romeijn, en de Slagwerkgroep met docent Frank van Wely. De grote kracht van de fanfare is dat het een muziekgezelschap is van en voor het dorp. St. Cornelius is grandioos verweven met Vortum-Mullem. Onmisbaar voor de leefbaarheid. Steeds kan het dorp een beroep op ons doen bij de organisatie van Sinterklaas, de Boerenbruiloft en Koninginnedag.
Voor alle details van het driedaags feestprogramma, de aanvangstijden, de entreeprijzen en de voorverkoopadressen zie www.fanfarevortum.nl

Bron: Boxmeers Weekblad

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: