Orgelconcert Jan Verschuren in Boxmeerse Basiliek

Publicatiedatum: Zaterdag 19 maart 2011

Op zondag 27 maart aanstaande om 15.30 uur geeft de gerenommeerde organist Jan Verschuren een orgelconcert met werken van Sweelinck, Schildt, Bach, Stanley, Knecht en Duruflé. Het concert vindt plaats in de Sint Petrusbasiliek aan de Steenstraat in het centrum van Boxmeer. De kerk is open voor publiek vanaf 15.00 uur. Het concert wordt aangeboden door de Karmel Orde van Boxmeer, zal ruim een uur duren (zonder pauze) en is gratis toegankelijk.

De repertoirekeuze is deels geënt op de klankkleur van het orgel in de Boxmeerse basiliek, (bouwer Leon Verschueren, 1959) dat in de neobarok stijl is gebouwd. In de fraaie orgelkasten is het onderdeel van het kostbare en unieke oksaal uit 1633 dat de Boxmeerse basiliek zo fraai siert.
Herzlich Lieb hab ich dich, o Herr (Schildt) en Schmücke dich, o liebe Seele (Bach) zijn beschouwend te noemen en passen in de Passietijd. Aangrijpend en beschouwend is de Prélude et fugue sur le nom d’Alain (Duruflé). Jehan Alain, Frans componist en organist, sneuvelde in 1940 als militair door oorlogshandelingen in Saumur. Het werk wordt én in de Passietijd én bij memorials gespeeld.
De andere werken: Fantasia (Sweelinck), Concerto I, G dur en Sonata IV (Bach), Voluntary II (Stanley) en Thema mit vier Veränderungen (Knecht) zijn bedoeld en gekozen om het stralende karakter van het instrument in de basiliek met de zeer verschillende registers te laten horen.

Jan Verschuren is van 1983-1987 hoofdorganist/titularis geweest in de Petruskerk te Boxmeer. Orgelbespelingen voerden hem naar orgels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Italië. Hierbij wordt hij vaak vergezeld door zijn vaste registrant, Wim Goossens, waardoor bijzonder gevarieerde interpretaties van de orgelliteratuur gegeven kunnen worden. Hiernaast maakte hij CD-opnamen en trad hij op voor de radio.
In 1994 was Jan Verschuren finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden.
Naast soloconcerten geeft hij ook optredens samen met leden van het Nederlands Kamerkoor en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Jan Verschuren volgde in 2001 Folkert Grondsma op als organist-titularis van de Hartebrugkerk in Leiden. Daarnaast is hij aangesteld als Universiteitsorganist aan de Universiteit van Leiden. In de laatste hoedanigheid bespeelde hij in 2005 het Van Hagerbeerorgel van de Leidse Pieterskerk tijdens de uitreiking van het eredoctoraat aan Koningin Beatrix. In 2006 werd hij tevens benoemd tot organist van de Technische Universiteit Eindhoven.

In april 2002 is Jan Verschuren onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris als waardering voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek. Voor meer informatie zie: www.janverschuren.nl.


Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: