Zorgboerderij Samen & Hollandse gezelligheid

Publicatiedatum: Woensdag 13 april 2011
Zorgboerderij Samen & Hollandse gezelligheid

“Pietertje van Calvé pindakaas wint Gouden Loeki”, “Ik hou van Holland trekt meeste kijkers” en “Boer zoekt vrouw over de 5 miljoen fans heen”. Zomaar een selectie uit de krantenkoppen van de afgelopen tijd. Hele studies worden er verricht naar het vernieuwde succes van de Hollandse gezelligheid op tv. Uiteraard worden experts hierbij ook om hun mening gevraagd. “Bij Boer zoekt vrouw is de oprechtheid en vriendelijkheid voelbaar en zichtbaar. Het zit in de harten van mensen” stelt een van hen “Niet alleen op tv, maar ook in het dagelijks leven zie je dat”. Een goed voorbeeld van Hollandse gezelligheid vinden we dan ook op Zorgboerderij Samen in Overloon. Hier kunnen volwassenen en ouderen met een beperking terecht voor een actieve dagbesteding, maar ze vinden er vooral veel aandacht, vrijheid om te doen wat ze leuk vinden en gezelligheid.

“Vanuit dat idee ben ik drie jaar geleden ook met mijn zorgboerderij begonnen” zegt Iet Cremers, eigenaresse van Samen. Ik heb jarenlang met heel veel plezier in de reguliere zorg op de dagbesteding gewerkt, bij verschillende instellingen. Toch bleef het hierbij altijd aan me knagen. Er moest toch meer mogelijk zijn dan de activiteiten die er binnen in een grote zaal voor iedereen samen werden georganiseerd? Naar mijn idee moesten die mensen weer zelf kunnen kiezen hoe ze hun dag het liefst besteedden en vooral waar ze dat deden. Ik besloot het roer volledig om te gooien en een plek op te zetten waar ik mensen die mogelijkheden kon bieden. De bosrijke omgeving van Overloon was hier perfect voor. Op de zorgboerderij kunnen mensen doen en laten waar ze zelf zin in hebben, waarbij niets moet en alles mag. Er is altijd genoeg te verzinnen, lekker in de natuur, rust en ruimte om je heen. De geiten voeren, het kippenhok schoonmaken of een lekkere wandeling door de bossen. Voor diegenen met groene vingers is er bovendien een moestuin. De groenten die hier verbouwd worden gebruiken we uiteindelijk weer voor het bereiden van de warme maaltijd, die we ’s middags aan de grote tafel met z’n allen opeten, zoals dat vroeger ook gedaan werd.”

Volgens Iet is het succes van Samen voornamelijk te danken ook aan de kleinschaligheid van de boerderij. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. “Ik krijg gelukkig veel hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers” vertelt Iet. “Veel van hen hadden nog een paar uurtjes over en vinden het leuk om ze hier nuttig te besteden. Ook zijn wij een leerplek voor stagiaires die een opleiding in de zorg doen. Iedere dag zijn er 1 a 2 stagiaires die meelopen. Omdat zowel de vrijwilligers als de bezoekers en stagiaires streven naar het zo gezellig en nuttig mogelijk doorbrengen van de dag voelt het eigenlijk helemaal niet als zorg. We vormen een fijne groep samen en het mooie hierbij is dat iedereen van elkaar leert. Zo neemt de een de ander mee voor een fijne wandeling, terwijl die ander op zijn beurt vertelt hoe de bijenkast werkt die een imker bij ons heeft opgehangen. Geweldig toch?”

Voor Boer zoekt Vrouw zit het seizoen 2011 er alweer op, maar bij Samen is het einde nog helemaal niet in zicht. “integendeel, we merken dat er steeds meer mensen zijn die het idee van de Zorgboerderij aanspreekt”. Maar iedereen begrijpt ook dat gezelligheid, in de buitenlucht zijn en aandacht wel een succesformule moet zijn!


Enthousiast geworden en zin om een kijkje te komen nemen? Ook dit jaar organiseert Samen weer een Open Dag. Op 8 mei (Moederdag) bent u van harte welkom om het driejarige bestaan van zorgboerderij Samen te vieren en om kennis te maken met de vrijwilligers en bezoekers. Tussen 10.00 en 16.00 staat de koffie voor u klaar. Iedereen is welkom! Voor meer informatie kunt u kijken op www.zorgboerderijsamen.nl


8 mei wederom Open Dag bij Samen in Overloon

Zorgboerderij Samen. Ooit opgezet vanuit het idee dat mensen meer geboden zou moeten worden dan wat de reguliere zorg biedt, inmiddels een gezellige plek waar veel vrijwilligers en bezoekers hun dagen met plezier doorbrengen. Gelegen in de bosrijke omgeving van Overloon, op loopafstand van het dorp, de sporthal en van natuurgebied ‘De Vers’ met bijbehorend recreatiepark. Op de zorgboerderij kunnen mensen doen en laten waar ze zelf zin in hebben, waarbij niets moet en alles mag. Er is altijd genoeg te verzinnen, lekker in de natuur, rust en ruimte om je heen. De geiten voeren, het kippenhok schoonmaken en een fijne wandeling. Voor diegenen met groene vingers is er bovendien een moestuin. De groenten die hier verbouwd worden, worden uiteindelijk weer gebruikt voor de warme maaltijd, die ’s middags gezamenlijk aan de grote genuttigd wordt.

Volgens Iet Cremers, eigenaresse van Samen, is het succes voornamelijk te danken ook aan de kleinschaligheid van de boerderij. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en op zijn tijd een schouderklopje. “Ik krijg gelukkig veel hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers” vertelt Iet. “Veel van hen hadden nog een paar uurtjes over en vinden het leuk om ze hier nuttig te besteden. Omdat zowel de vrijwilligers als de bezoekers streven naar het zo gezellig en nuttig mogelijk doorbrengen van de dag voelt het eigenlijk helemaal niet meer als zorg. We vormen een fijne groep samen en het mooie hierbij is dat iedereen van elkaar leert. Zo neemt de een de ander mee voor een wandeling, terwijl die ander op zijn beurt vertelt hoe de bijenkast werkt die een imker bij ons heeft opgehangen. Geweldig toch?”

Enthousiast geworden en zin om een kijkje te komen nemen? Ook dit jaar organiseert Samen weer een Open Dag. Op 8 mei (Moederdag) bent u van harte welkom om het driejarige bestaan van zorgboerderij Samen te vieren en om kennis te maken met de vrijwilligers en bezoekers. Tussen 10.00 en 16.00 staat de koffie voor u klaar. Iedereen is welkom! Voor meer informatie kunt u kijken op www.zorgboerderijsamen.nl

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: