Boerderij Melissen

Publicatiedatum: Maandag 25 april 2011
Zo’n anderhalf jaar geleden zat ik met de boswachter op een bankje te praten. Hij kende mij en onze bedrijfs voering: “ Zeg Eric die boerderij van Melissen wordt verkocht dat is net iets voor jou”, zei hij. Ja, als biologisch melkveehouder inderdaad een juiste plek, vruchtbare grond en op een plek waar dit wenselijk is. Maar ja, de laatste jaren is op onze huidige locatie van alles verbouwd en gemoderniseerd. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het bleef maar malen in m’n hoofd. Een droom verwezenlijken? Altijd had ik gezegd voor mij geen 140 koeien, maar liever een oude boerderij boven op een berg (al stond deze dan in Oostenrijk). Na een aantal keren voorbij gereden te zijn trok ik de stoute schoenen aan. Het was een regenachtige maandagmorgen toen ik het erf bij de fam. Melissen opreed. Henk was op stal en ik werd al snel uitgenodigd voor een kopje koffie. Aarzelend vroeg ik hem of het waar was dat ze de boerderij gingen verlaten, om zomaar iemand zijn boerderij vragen is immers niet niks. “Ja dat klopt, ik wordt 65, de pacht loopt af en de kerk wil de boerderij van de hand doen. Hier is het nummer van de rentmeester”. We liepen samen nog een rondje over het erf en ik vertrok met het telefoonnummer in m’n broekzak. Thuis had ik van mijn bezoek nog niets verteld. Maar ja, dat rondje over het erf had zoveel indruk achter gelaten dat ik het niet lang stil kon houden. Prachtig die oude schuur en alles in originele staat. Al snel had ik de rentmeester gebeld. Dan volgt een hele reeks van gesprekken met adviseurs en betrokkenen. Al kwamen er meerdere geïnteresseerde boeren kijken naar de boerderij, de meeste haakte echter af door de ouderdom. Voor mij een geluk, dat hield de concurrentie achterwegen.
Omdat de Maas om meer ruimte vraagt was Dienst Landelijk Gebied(DLG) een inventarisatie aan het maken van de grondeigenaren langs de Molenbeek en de Maas. Wat zijn de plannen voor de toekomst werd gevraagd. “Boer blijven”, zei ik. Ik vertelde van mijn plannen aan de Veerweg. Ze keken elkaar lachend aan en zeiden: “Dat hadden we ook in gedachten voor jou”. Eén probleem, DLG heeft de geldkraan dichtgezet en koopt geen grond meer. Dit spoor liep dus dood. Rijkswaterstaat voerde de plannen wel door en kocht ook daadwerkelijk grond aan. Omdat we toch wel inzagen dat we vroeg of laat de grond toch kwijt zouden raken aan de Maas besloten we om te verkopen. Dit maakte het ook mogelijk om de financiering met de aankoop van de boerderij aan de Veerweg mogelijk te maken.
Samen met de reconstructie wet in gedachten willen we de boerderij aan de Veerweg tot een boerderij maken welke wenselijk is op die plek en voor de omgeving. Recreatie middels een boerencamping heeft de fam. Melissen al in 1967 opgezet. Al was dit veel familie die een weekje met de caravan van de rust kwamen genieten. Twee van deze recreanten hebben gezegd nog gebruik te willen maken van de camping in hun eigen stacaravan. De andere waren op leeftijd en hebben verteld te stoppen met het kamperen. Omdat er in de loop van de jaren het fiets/wandel en ruiterpad aan de achterzijde van de boerderij is komen te liggen vonden we het niet gepast deze caravans hier te laten staan. Nieuwe kampeerplekken komen elders op de boerderij. Een schuur willen we ombouwen tot een vakantiewoning. De andere schuur zijn we aan het verbouwen tot horeca gelegenheid voor onze bezoekers. Hier willen we deels onze eigen producten gaan gebruiken(zuivel en vlees). Omdat we niet alleen onze eigen bezoekers willen laten meegenieten van deze plek zijn we nog met de gemeente in onderhandeling om ook passanten en mensen uit de nabije omgeving te mogen verwelkomen op de boerderij.
Omdat we samen een jong gezin hebben is het praktischer om op de huidige locatie te blijven wonen. Ook is voor ons de investering nu te groot om nu met de melkkoeien naar de Veerweg te verhuizen. De huidige ligboxstal is verouderd en zal ter zijner tijd vernieuwd moeten worden. Plannen daarvoor die hebben we zeker wel. Een stal die daar zeker niet zal misstaan lijkt ons een houten potstal. Eerst de kinderen maar wat groter en de portemonnee maar wat zien aan te sterken.
Tot 16 april j.l. hebben Henk,Josien en Ep hier gewoond. Henk en Josien zijn na 53 jaar terug naar de Veluwe (Lunteren) verhuist, Ep blijft wonen op de Veerweg. De grond is omgezet naar biologisch en zal over 2 jaar gecertificeerd zijn. Enkel gras voor wintervoorraad en om het jongvee s’zomers in te scharen.
18 en 19 Juni zijn de landelijke (bio)boerderij opendagen. In dat weekend willen we de deuren aan de Veerweg openen en u allen uitnodigen om een kijkje te komen nemen.
Eric Lamers en Karin Branje ,Nick

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: