In veranderingen groeien in dankbaarheid, hoop en vertrouwen

Publicatiedatum: Zondag 22 mei 2011
De afgelopen weken hielden verschillende gebeurtenissen mensen bezig. Het oude ziekenhuis werd langzaam maar zeker ontmanteld. Iedere dag stonden er grote verhuiswagens die kasten, bedden, medische dossierkasten, medische apparaten en huishoudelijke artikelen overbrachten naar het nieuwe ziekenhuis. Ten slotte kwam de klap op de vuurpeil met de verhuizing van de bedlegerige en zieke patiënten. De hele verhuizing verliep volgens een uitgestippeld plan. Een gigantische operatie waarbij het leger werd ingeschakeld. Een staaltje van goede planning en organisatie. Opeens wordt duidelijk hoe ingrijpend veranderingen en verhuizingen zijn. Alles is nieuw en nog niet vertrouwd.

In dezelfde periode vindt er ook in het verzorgingshuis “De Elsendonck” een verhuizing plaats. Mensen verhuizen van de oudbouw naar de nieuwbouw. Deze nieuwbouw is de eerste fase van een totale vernieuwing van “de Elsendonck”. Het nieuwe gedeelte doet ruim aan. De kamers voldoen aan de eisen die vandaag aan de dag door de overheid gesteld worden. Iedere kamer heeft een leefruimte, een slaapruimte en een badruimte, die allemaal gemakkelijk toegankelijk zijn, ook voor mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel. Voor de bewoners is de verhuizing een hele klus. Ze weten dat ze er op vooruit gaan. Toch is het wennen. Waar vind ik dit, waar vind ik dat. De nieuwe woonruimte moet nog eigen en vertrouwd worden.

Terwijl het nieuwe ziekenhuis in gebruik wordt genomen en in “de Elsendonck” mensen bezig zijn met een interne verhuizing gaan mensen uit Boxmeer en omgeving met het Lourdesfonds en de nationale bedevaartorganisatie op bedevaart naar Lourdes. Ook een hele operatie. Op Koninginnedag vertrekt in alle vroegte de bus met mensen vanaf het Weijerplein naar Frankrijk om vlak over de Franse grens over te stappen in de snelle TGV-trein. Op Koninginnedag zijn we in de avond al in Lourdes. De oude bedevaarttrein die voorheen de mensen naar Lourdes bracht rijdt niet meer. Het oude vertrouwde is niet meer. De gezellige coupé’s waarin je met vier mensen de reis en de nacht doorbracht zijn niet meer. De oude trein heeft plaats gemaakt voor een karavaan aan bussen die vanuit heel Nederland bij elkaar komen over de Franse grens. Ook hier is het wennen. Het is wel mogelijk mensen die ziek zijn of lichamelijke beperkingen hebben goed te vervoeren per bus en per snelle TGV-trein.

Allemaal veranderingen die een beeld zijn van ons leven. Ieder ervaart en beleeft de veranderingen in zijn of haar leven op een heel eigen manier, hoewel in veranderingen altijd elementen zitten die gemeenschappelijk zijn. De veranderingen in de puberteit betekenen voor iedereen een weg naar volwassenheid. Toch wordt door iedereen die weg heel verschillend beleefd en ervaren. De groei naar eigen identiteit is gemeenschappelijk. Toch is ieders eigen identiteit heel persoonlijk. Het aangaan van een relatie in liefde is zo gewoon en zo gemeenschappelijk. Toch is geen enkele relatie hetzelfde. Voor iedere relatie geldt dat er aandacht en tijd in geïnvesteerd moet worden om werkelijk te groeien in liefde en in verbondenheid. Ook dit is weer heel uniek en persoonlijk. Geen enkele relatie is een kopie van een andere relatie. Steeds weer moeten beide partners investeren in de relatie op een eigen en unieke manier. Iedereen verlaat op een bepaald moment het ouderlijk huis om zijn eigen leven op te bouwen. Het is zo vanzelfsprekend en gemeenschappelijk. Toch geldt ook hier dat ieders weg naar zelfstandigheid eigen en persoonlijk is. Met vallen en opstaan groeit ieder mens naar zijn eigen maat. Met vallen en opstaan wordt iemand zelfstandig. Met vallen en opstaan wordt iemand wijs. Het is in onze samenleving zo vanzelfsprekend dat mensen van baan en huis verwisselen vanwege de omstandigheden waarin ze komen te verkeren. Als kinderen het huis verlaten ontstaat er voor ouders ruimte voor henzelf, ruimte voor hun kleinkinderen, ruimte voor een andere levensinvulling dan voorheen. Het is allemaal zo vanzelfsprekend. Toch is het voor ieder anders en doet ieder het op zijn eigen manier. Ieder wil graag oud worden, maar oud zijn is vaak moeilijk omdat krachten wegvallen en de beperkingen toenemen. Ook hier een grote verandering die zich voltrekt. Vaak opnieuw afhankelijk worden van anderen, die ondersteunen en met zorgende handen aanwezig zijn.

Een verhuizing van een ziekenhuis is te plannen en te regelen. De interne verhuizing in “de Elsendonck“ is een kwestie van organiseren. Een bedevaart naar Lourdes vraagt om een goede planning en een goede organisatie. Hoe beter gepland en georganiseerd des te groter is de kans dat alles vlekkeloos verloopt.

In ons persoonlijk leven kunnen we veel plannen en organiseren. Het is ook geweldig dat we dat kunnen doen. Maar het leven gaat zijn eigen gang. Plotseling gaat het anders dan gepland, gedacht of gewenst. Plotseling is er ziekte, is er lijden, is er pijn, is er scheiding, is er verdriet en rouw. In zulke situaties ontdekken we dat het niet allemaal vanzelfsprekend is. De veranderingen in ons leven nodigen ons uit te groeien in dankbaarheid als het goed met ons gaat. De veranderingen in ons leven nodigen ons uit met hoop en vertrouwen in het leven te staan, waarin we op een nieuwe en positieve manier leren omgaan met wat er in ons leven gebeurt.

Wellicht is het goed te beseffen dat de Maasheggen schitterend bloeiden en een pracht uitstraalden, terwijl de mensen van het oude naar het nieuwe ziekenhuis verhuisden, terwijl in “de Elsendonck” de interne verhuizing plaatsvindt en de Lourdesreis anders is opgezet. Een mooi beeld om met vertrouwen in het leven te staan en te zien hoe mooi wijzelf, andere mensen en de natuur in zichzelf is. Wat een mooi beeld om met dankbaarheid, met hoop en met vertrouwen in het leven te staan.

Tjeu Timmermans, karmeliet en pastor teamleider

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: