Politie: wees alert, ook in zomerperiode

Publicatiedatum: Woensdag 27 juni 2012


Voorkom vakantiestress... beveilig uw huis tegen inbrekers!

Slot opengebroken, ruit ingeslagen, een koevoet tussen de deur en alles overhoop gehaald: u komt thuis en ontdekt dat een inbreker uw emotioneel waardevolle spullen heeft meegenomen. En misschien nog wel het ergste... er heeft een onbekend iemand door uw huis gelopen en aan uw spullen gezeten, misschien wel in uw bed gelegen. U voelt zich niet meer veilig in uw eigen huis en slaapt slecht.

Een inbreker vertelt: "Ik sta er regelmatig van te kijken hoe makkelijk het mij gemaakt wordt. Het enige wat ik moet doen, is goed opletten. Post steekt uit de brievenbus, gordijnen zitten dicht en het licht is ’s avonds uit. Dan weet ik al genoeg en ga ik ’s nachts binnen een kijkje nemen. Bij veel huizen zie je een wc-raampje openstaan. Misschien lekker voor de frisse lucht, maar voor mij een uitnodiging om er een koevoet tussen te steken en het huis leeg te halen."

Gemiddeld kost het een inbreker maar drie minuten om uw huis binnen te komen, waardevolle spullen mee te nemen en het hazenpad te kiezen.

Inbrekers zitten in de zomerperiode niet stil!
Terwijl veel mensen vakantie vieren in binnen- en buitenland, slaat het dievengilde toe. De politie waarschuwt dat inbrekers doelgericht op zoek gaan naar woningen, waar duidelijk niemand thuis is. Bij twijfel gaan ze eerder een straatje verder. Ook wanneer er onlangs bij u in de straat ingebroken is, loopt u meer risico om het volgende slachtoffer te worden. U doet er goed aan uw woning goed af te sluiten en een bewoonde indruk achter te laten.

Wist u dat:
- slechts 1 op de 9 getuigen van een misdrijf (direct) melding doet van een heterdaadsituatie?
- 10% van de daders verantwoordelijk is voor 70% van de inbraken?
- inbrekers vaak teruggaan naar dezelfde woning of dezelfde wijk of buurt?
- inbrekers vaak meerdere inbraken in een straal van 200 tot 500 meter plegen?

Oproep aan iedereen
Wilt u dat wij inbrekers pakken? Zorg er dan voor dat we ze op heterdaad kunnen betrappen. Vertrouwt u een situatie niet? Bel ons dan direct, ook als u twijfelt. Meld verdachte personen, vreemde auto’s of situaties direct bij de politie via 112. Daarnaast kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als u weggaat. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl of volg ons op Twitter: www.twitter.com/Tegeninbrekers. Ook op www.politiekeurmerkveiligwonen.nl vindt u preventietips.
Het twitteraccount @uwinbreker houdt u de komende tijd weer scherp. Volgen dus.

Let in de zomerperiode ook extra op het huis van uw buren!Aangifte doen
Is er toch bij u ingebroken of is geprobeerd bij u in te breken? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden. Uiteraard kunt u voor uw aangifte terecht op het politiebureau. Kijk voor aangiftemogelijkheden op www.politie.nl/brabant-noord.

Melden!
Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Daar kunnen wij uw ogen en oren goed bij gebruiken. Ziet u iets wat niet in de haak is... of lijkt? Meld dit direct bij de politie. >> Melding doen van inbraak of verdachte situatie? Bel 112 bij heterdaad en 0900-8844 achteraf.

/////////////////////////////////////////////

Noot:
Voor meer informatie:
Noortje van Schijndel
Doorkiesnummer: 040-2332650

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: