Veilig en vrij op de scootmobiel

Publicatiedatum: Dinsdag 11 september 2012
Mensen zo lang mogelijk mobiel houden. Maar wel op een veilige manier. Dat is het doel van de scootmobielcursus. Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer, Gehandicapten Belang Boxmeer en Pantein Zorg gaan een cursus voor scootmobielgebruikers organiseren.
“Met deze cursus willen deze organisaties de verkeersveiligheid van de scootmobielgebruikers en andere verkeersdeelnemers verbeteren”. Tevens willen zij zo voorkomen dat een kostbaar vervoermiddel als de scootmobiel ongebruikt in de gang of schuur blijft staan.
Theorie en praktijk
De scootmobielcursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte.Dit vindt plaats op Woensdag 3 oktober . De theorie is 09.00 –12.00 uur en de praktijk van 13.00 uur tot 16.00 uur in cultureel centrum de Weijer. In het theoriegedeelte komen de verkeersregels en verkeerstekens aan bod. Speciale aandacht is er voor de verkeersregels die gelden voor scootmobielgebruiker. Het praktijkgedeelte bestaat uit een rijvaardigheidsrit op een speciaal hiervoor uitgezet parcours in het centrum en start en eindigt in het Weijerpark. De bestuurders oefenen hier in kleine groepjes met stoepje op- en afrijden, hellingproeven, in de spiegels kijken en andere vaardigheidsoefeningen. Alle deelnemers van beide onderdelen ontvangen een scootmobielcertificaat.

Veilige verkeersdeelname ouderen
In het verkeer zijn ouderen meer dan gemiddeld betrokken bij letselongevallen. Dat soms de drempel om aan het verkeer deel te nemen zo hoog is dat zij sociaal-maatschappelijk minder betrokken raken. De provincie stimuleert verkeersveilige verkeersdeelname en besteedt al een aantal jaren extra aandacht aan senioren in het verkeer. Dit heeft onder meer geleid tot het houden van de mobiliteitsdagen. Veilig en Vrij op weg in het verkeer is een voorbeeldenboek voor projecten van ouderen en is tijdens de trainingsdagen verkrijgbaar. Ook daarin staat de scootmobiele training opgenomen. In de lunchpauze is er soep met broodjes. Aan deze dag zijn geen kosten aan verbonden.
Inschrijven en informatie voor 25 september
Per mail jan.spee@ziggo.nl of per telefoon: 0478 – 631233 / 06-18561360
Scootmobieltocht
Na het succes van de scootmobieltocht van 2011 organiseert het Gehandicapten Belang op zaterdag 6 oktober de tweede tocht. Vorig was de tocht langs de Vilt, dit jaar kiest de organisatie voor een tocht door de maasheggen naar Vierlingsbeek. In Groeningen wordt een stop gemaakt voor een kop koffie met appeltaart.Daarna gaat de tocht terug naar Boxmeer. De afstand bedraagt ongeveer 20 kilometer. Er is een bezemwagen aanwezig.
Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden. Inschrijven voor maandag 1 oktober via jan.spee@ziggo.nl

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: