Boeien, binden & blijven: Arold Arts, voetbalfanaat uit Vortum

Publicatiedatum: Maandag 15 oktober 2012

Arold Arts
Arold Arts, voetbalfanaat uit Vortum- Mullem
Ambassadeur van Vortum

Kind van de regio?
Helemaal. Geboren in Boxmeer en opgegroeid in Vortum-Mullem, op de plek waar ik nog steeds woon. Het enige dat veranderd is, is het huis zelf. In 2004 hebben we de oude langgevel boerderij afgebroken en sinds 2007 wonen we in ons nieuwe huis. Mijn broer, ons moeder en ikzelf. Voorheen was het een varkensboerderij, maar inmiddels zijn we al 25 jaar actief als staalbouwbedrijf, voornamelijk in de agrarische sector.
Bewuste keuze of per ongeluk gebleven?
Ik zou niet weten waarom ik hier weg zou gaan. Ik heb het altijd naar mijn zin en bovendien werk ik hier. Dan is er toch geen enkele reden om te verhuizen?
Wat tekent de Maasvallei?
Ruimte en rust. We wonen eigenlijk middenin de natuur, terwijl we ook zo op de snelweg zitten. Ik zou niet in de stad willen en kunnen wonen. Een klein dorp is veel socialer, de buren kennen elkaar en zorgen op een bepaalde manier voor elkaar. Toen ik in 1988 voor het eerst dat spandoek ophing, gonsde het direct in het dorp. 'Wie zou dat zijn?' Maar die geheimzinnigheid duurde natuurlijk niet lang. Vortum is klein en kent weinig voorzieningen, maar de belangrijkste hebben we. Er is een basisschool, winkel, kerk, jeugdhuis en voetbalveld. Prima!
Favoriete plek in de Maasvallei?
Ik ben een buitenmens. In mijn jeugd zaten we altijd in de Brembroeken, hierachter. Spelen en hutten bouwen, zowel ondergronds als bovengronds. Nu komt er geen enkel kind meer, alleen nog maar jagers. Kinderen zitten te veel achter een beeldscherm, erg jammer! Ik hou ook van het Maasheggenlandschap en de Sint Jansberg in Plasmolen. Enige nadeel is het ontbreken van echte bergen in de regio. Ik ben fanatiek fietser en dan mis ik de hoogteverschillen.
Wat moeten we koesteren?
De natuur. Het is toch zonde dat we zo'n gebiedje als de Brembroeken simpelweg vergeten? We moeten niet alles vol bouwen, maar ruimte en lucht houden. Kijk naar Vortum: voor de leefbaarheid van het dorp is het natuurlijk beter als er wel gebouwd wordt. Bepaalde zaken liggen stil door de crisis en dat komt het dorp niet ten goede. Maar we moeten bijvoorbeeld niet de hele St. Cornelisstraat vol bouwen. Laat het dan uitwaaieren en maak nieuwe zijstraatjes. Dan houden we tenminste lucht en een gevoel van ruimte.
Wie zou u graag de regio laten zien?
Jee, dat moet je mij niet vragen. Ik ben vergroeid met dit dorp, maar ik ken de geschiedenis niet goed genoeg om hier over te vertellen. Dan zou ik Vortum-Mullem en de regio te kort doen.
Oost west, thuis best of wereldreiziger?
Wat denk je? Ik heb menig stadion in de wereld gezien, maar ik blijf nooit lang. Ik pak een chartervlucht, vertrek direct na de wedstrijd en zal er nooit een vakantie aan vast plakken. Heb ik geen behoefte aan en ik wil niet zo lang bij het bedrijf weg. Ik ga wel veel weekenden weg. Met mijn fiets, een ATB of wielrenner. Naar de Eifel of naar het Sauerland. Puur om te fietsen. Want eigenlijk is fietsen nog mooier dan voetbal!

Bron: http://www.maasvalleiwonen.nl

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: