Melden overlast

Publicatiedatum: Woensdag 28 mei 2014
 
Geen tijd voor twijfel: bel 112, ook bij verdachte situaties
Iedereen weet wel dat het alarmnummer 112 gebeld moet worden bij levensbedreigende situaties. Minder bekend is dat het alarmnummer ook gebeld mag worden als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op heterdaad. Bel dan ook 112, want ook dán telt elke seconde! De politie kan met uw informatie sneller in actie komen en daarmee vergroten we de pakkans. De meeste aanhoudingen vinden namelijk plaats op heterdaad en vaak na meldingen van burgers.
Een telefoontje daags na de overlast, “gisteravond heeft ….”, heeft wat dat betreft weinig effect. Dan wordt uw melding wel genoteerd maar heeft geen direct effect.
Wanneer belt u 112?
In principe kunt u de volgende spoedsituaties aanhouden, waarin u altijd 112 belt: .
- als iemand gewond of in levensgevaar is (mens of dier);
- acute gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid;
- u bent zojuist slachtoffer geworden van een misdrijf;
- u bent getuige van een misdrijf;
- verdachte situaties (bijvoorbeeld: u ziet personen een televisie uit het huis van uw buren dragen, terwijl zij op vakantie zijn en u vertrouwt het niet.).
Voorbeeld: U ziet iemand of een groep staan die vernielingen aanricht. Omdat er sprake is van een heterdaad situatie van een strafbaar feit, belt u met 112.
Wanneer belt u met 0900-8844?
In principe belt u met 0900-8844 voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan. Op dit telefoonnummer kunt u ook terecht voor informatie en advies. Mocht de centralist uw situatie toch beschouwen als een 112-melding, dan wordt u doorgezet naar de desbetreffende hulpdienst.
Voorbeeld: In het centrum staan mensen hinderlijk bij elkaar en laten rotzooi achter. Omdat er geen sprake is van een levensbedreigende situatie maar het wel overlast geeft  belt u met 0900-8844.
Anoniem blijven?
Mensen voelen vaak wel aan dat een situatie verdacht is, maar durven daar niet altijd op te reageren. Wilt u anoniem blijven, dan belt u met 0800-7000. U kunt dan toch uw informatie met ons delen, zonder dat u zichzelf bekend hoeft te maken.
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: