70 jaar vrijheid

Publicatiedatum: Donderdag 18 september 2014

Graag maken wij u attent op een activiteit welke wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer, in het kader van "Boxmeer, 70 jaar leven in vrijheid" .

 

Volgende week vrijdag 26 september, tussen 11 en 12 uur, zal het exact 70 jaar geleden zijn dat Boxmeer werd bevrijd.

Op die historische dag organiseren wij vanaf 20.00 uur een activiteit in de Foyer van Riche, waarbij we aan de hand van drie getuigenverslagen een persoonlijk en indringend beeld scheppen van de maanden september-oktober 1944. De periode dat Boxmeer in de frontlinie kwam te liggen en de inwoners werden ooverrompeld door het daarop volgende oorlogsgeweld.

 

De getuigenissen zijn:

 

> aan de hand van originele dagboekfragmenten van Boxmerenaar Bergmann, manufacturier aan het Wilhelminaplein, wordt een beeld geschetst van die angstige periode, dit ondersteunen wij met foto-materiaal dat deels nog niet eerder is gepubliceerd.

> Vervolgens zal zijn neef Coen Bergmann zijn persoonlijke relaas delen met het publiek, hij beleefde als 5-jarige jongen ondermeer de verwoesting van de toren van de Petruskerk.

> na de pauze staat een bijzondere film uit 1995 centraal, waarin Pater Redemptus vertelt hoe hij persoonlijk en van zeer nabij de verwoesting van de kerk ervaren heeft.

 

Door de persoonlijke getuigenissen blijft de oorlog geen geschiedkundig gegeven, maar wordt een indringende persoonlijke belevenis.

 

Wij willen u van harte opmerkzaam maken op deze activiteit. Daarvoor verwijzen wij u naar de bijlage. Voor nadere toelichting kunt u met ondergetekende contact opnemen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer

 

Dick Jetten

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: John Ebben

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: