De Wereldboom: vijf jaar avontuur voor kinderen

Publicatiedatum: Donderdag 24 september 2015

 
In de afgelopen jaren hebben veel kinderen De Wereldboom leren kennen: op Lammetjesdagen, in het ‘melklaboratorium’, in het Avonturenbos, vuurtje stokend, viltend, metselend, schapen drijvend, lezend in de spannende boeken of op een van de andere talloze manieren. Dit jaar bestaat De Wereldboom in Vortum-Mullem vijf jaar en dat wordt gevierd met muziek!
 
In 2010 ontstond bij kinderboekenschrijfster Monique van der Zanden het idee van De Wereldboom. Ze wil kinderen meer ruimte geven voor fantasie, creativiteit en natuur. ‘Door met alle zintuigen te spelen verbinden kinderen zich met zichzelf, de ander en de aarde.’
Inmiddels is De Wereldboom uitgegroeid tot een bloeiende, kleinschalige organisatie met een sprookjesachtig ‘home’, een kleine schaapskudde en een bescheiden uitgeverij. Jong en oud mag meegenieten van de avontuurlijke activiteiten en voelen: jij bent goed zoals je bent.
De Wereldboom wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit de activiteiten, Monique’s schrijfwerkzaamheden en de inzet van enthousiaste vrijwilligers.
 
Speelruimte
In de aanloop naar het eerste lustrum werd Monique door een uitgever gevraagd een boek te schrijven over haar Wereldboomvisie en uitwerking daarvan in de praktijk. Het is een zeer lezenswaardig boek voor ouders en leerkrachten geworden, vol ‘dwarsdenkerij’ en praktische tips: Speelruimte; avontuur als basis voor de opvoeding. Het verschijnt eind september bij uitgeverij Christofoor en zal in de boekhandel te koop zijn.
 
Feest!
Op zondagmiddag 4 oktober wordt het jubileum bij De Schutkooi met veel vrolijke noten gevierd met ‘Muziek op d’n berg’. De aftrap is om 14.00 uur met medewerking van Opleidingsorkest Fanfare Sint Cornelius uit Vortum-Mullem. Het boek ‘Speelruimte’ wordt gepresenteerd. Het eerste exemplaar is samen met een aantal kinderboeken te winnen door mee te doen met een reuzenstoelendans. Na een interactief optreden van de fanfare (tot 15.00 uur) kunnen bezoekende gezinnen tot 17.00 uur deelnemen aan talloze muzikale activiteiten, zoals het maken van een panfluit, het luisteren naar de muziek van je hart, zelf een draaiorgel spelen, meelopen met de schaapskudde vol rinkelende bellen, enzovoort.
 
Small things with great love
Toegang en deelname zijn gratis. Wie de jarige Wereldboom een cadeautje wil geven, kan op 4 oktober doneren aan de Kenyaanse weeskinderen van Stichting Furaha, een stichting waarvoor de Vortum-Mullemse Wilhelmien Roelofs zich erg inzet met de woorden van Moeder Teresa: ‘Not all of us can do great things, but we can do small things with great love’.
 
[pagina 1 van 2]

 
Speelruimte
Avontuur als basis voor de opvoeding
Monique van der Zanden

 
Geef kinderen de ruimte
voor hun ontdekkingsreis
 
Kinderen zijn doeners. Ze hebben ruimte nodig om te spelen, te experimenteren, te ervaren, te ontdekken en te fantaseren. Door met alle zintuigen te spelen leren kinderen zichzelf, anderen en de aarde kennen; zo creëren ze een stevige basis vol warme herinneringen, kennis en vaardigheden. En hun ogen gaan stralen!
 
Helaas is speelruimte voor eigen avonturen in allerlei opzichten zeldzaam: speelgoed is af, agenda’s zijn vol en de wereld is niet op ‘ontdekkingsreizen’ ingericht.
Kunnen we iets veranderen? Ja!
Als ouder of leerkracht kun jij het verschil maken. Ook al heb je het druk. Het kost niet veel tijd of geld. Het is vooral een kwestie van ‘dwarsdenken’: tegen je volwassen programmering in. Dit boek helpt je daarbij en geeft veel praktische tips.
 
Dit boek is ontstaan uit de dagelijkse praktijk van De Wereldboom. Herder Frank en zijn vrouw, kinderboekenschrijfster Monique van der Zanden, verwelkomen  jong en oud in het Avonturenbos, op de kampvuurplaats, in de wei bij de schapen, op het erf van de boerderij en in de sprookjesachtig ingerichte Wereldboomruimte. Hun doel: kinderen een mooie, fijne plek bieden waar ze kunnen spelen, dromen, ervaren en ontdekken. Een plek, waar ze zichzelf mogen zijn en waar ze voelen: jij bent goed zoals je bent.
 
 
 
ISBN 978 90 6038 776 4
Omvang: ca. 96 blz.
Paperback, 14 x 20 cm
Prijs: € 12,50
NUR 854
Uitgeverij Christofoor, Zeist
Verschijnt september 2015
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: