Zorgboerderij Samen

Publicatiedatum: Woensdag 30 maart 2016

ZONDAG 8 MEI OPEN DAG ZORGBOERDERIJ SAMEN OVERLOON

Het is zondag 8 mei al weer acht jaar geleden dat zorgboerderij Samen zijn deuren opende. Reden voor een feestje en eens even stil te staan bij de afgelopen jaren.

Als het leven niet wil, en lichaam of geest valt even stil, dan is er niet altijd een lach, maar samen kunnen we zin geven aan de dag! Deze tekst stond in de Overloonse carnavalskrant bij onze advertentie en verwoordt heel mooi onze doelstelling.

‘Samen’ biedt in een rustige en ruimtelijke omgeving dagbesteding aan volwassenen met een lichamelijke beperking zoals slecht lopen, horen of zien. Daarnaast komen er ook mensen met een niet aangeboren hersenletsel of een geestelijke ziekte zoals dementie, autisme of psychische klachten. De meeste bezoekers van onze zorgboerderij komen uit de omgeving van Overloon en wonen vaak nog zelfstandig. Door de kleinschaligheid is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht, want hoewel we heel veel samen doen heeft elke bezoeker wel zijn eigen plan. Dat varieert van oefenen in communicatie, contacten leggen en je eigen mening geven tot structuur brengen in het dagritme. We hebben veel oog voor de individuele situatie van de bezoeker maar ook voor het thuisfront. We spelen in op veranderingen en ontwikkelingen in de thuissituatie en zoeken samen naar oplossingen daarvoor. We nemen tijdelijk de zorg uit handen van de mantelzorger, waardoor deze tot rust kan komen. Hierdoor kunnen onze bezoekers langer thuis blijven wonen.

De werkzaamheden op de zorgboerderij staan in het teken van het boerenleven: buitenlucht, een rustige en ruimtelijke omgeving, het zaaien en oogsten, de natuur en haar seizoenen, het contact met de dieren en lekker bezig zijn. Onze activiteiten zijn zowel gezamenlijk als individueel. Wat we in ieder geval dagelijks samen doen is de Brabantse koffietafel, met altijd verse soep en rauwkost er bij. Maar ook gaan we er wel eens gezamenlijk op uit om een ijsje te eten, Overloonse kermis te vieren of gewoon bij iemand thuis op bezoek te gaan.

Het Samen in de naam is op alle fronten waargemaakt. Samen met onze vaste krachten en het team van vrijwilligers hebben we het wij-gevoel en de gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staan. Ons uitgangspunt is dan ook: onze vrijwilligers komen op bezoek en onze bezoekers komen vrijwillig. We prijzen ons rijk met de betrokkenheid van zoveel vrijwilligers. Velen hebben in de zorg gewerkt of doen dat nog steeds. Anderen hebben affiniteit met de natuur of komen uit het boerenleven. En dan hebben we ook nog een aantal vrijwilligers voor incidentele klusjes of begeleidingsmomenten.

Op het keurmerk kwaliteitswaarborg zorgboerderij dat we hebben gehaald zijn we best trots, maar veel tevredener zijn we met de waardering van onze bezoekers. Daar doen we het voor en blijven we het doen. Onze richting voor de toekomst blijven de waarden van de natuur en het gezonde boerenverstand.

Wandeltocht
En dan nu meer over het feestje! Wat gaan we doen op 8 mei?
Er is een wandeltocht waar iedereen gratis aan kan deelnemen. Deze zal ongeveer 8 km zijn en het vertrekpunt is vanaf onze boerderij. Start van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Verder hebben we een open dag van 10.00 uur tot 16.30 uur en iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Onze bezoekers, het vaste team en al onze vrijwilligers, vinden het leuk om jullie rond te leiden over ons erf.

Wij van ‘Samen’, onze bezoekers en het team, maken op 3 juni aanstaande een boottocht over de Maas.
We hopen op de wind in onze zeilen, zowel op de dag zelf als voor de komende jaren. Maar we hebben er vertrouwen in, SAMEN gaat dat ongetwijfeld lukken!

Voor meer informatie kijk op onze vernieuwde website www.zorgboerderijsamen.nl

Of bel ons op 06-11481234 Adres Venrayseweg 19 Overloon
 

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: John Ebben

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: