Patiënten enthousiast over nieuwe methode hartrevalidatie

Publicatiedatum: Dinsdag 13 september 2016

Maasziekenhuis Pantein startte anderhalf jaar geleden als enige ziekenhuis in Nederland met een nieuwe methode van hartrevalidatie. Deze methode van ‘Hoog Rendement-hartrevalidatie’ is in Canada al jaren zeer succesvol. De kans op heropname is voor deelnemers aan HoogRendementHartRevalidatie maar 6,2 procent in tien jaar, tegenover 44 procent binnen vijf jaar voor mensen in het reguliere hartrevalidatieprogramma.

Dit programma duurt anderhalf jaar en is veel intensiever, maar daardoor ook effectiever dan het reguliere programma.

Nieuwe leefstijl

‘Met deze revalidatie leer je jezelf in anderhalf jaar  een nieuwe leefstijl aan. Dat verkleint je kansen op heropname aanzienlijk. En daar gaat het uiteindelijk om’, zo laten de verantwoordelijk cardiologen H. Koornstra en R. Vromans van het Maasziekenhuis weten. ‘De deelnemers zijn zeer enthousiast over de aanpak. We zijn trots op de eerste resultaten en de positieve reacties van patiënten. De belangstelling voor de nieuwe methode is groot. Waar het eerste jaar 50 deelnemers werden verwacht, bleken dat er 80 te zijn. En er is ruimte voor een doorgroei naar 100.’

Aanpak

Bij deze nieuwe methode gaan patiënten naar het Maasziekenhuis voor revalidatie en ze gaan ook thuis intensief aan de slag. Al die tijd is er begeleiding van een coach. Met behulp van een horloge met gps-functie worden de trainingsgegevens, zoals hartslag en afstand aan het ziekenhuis doorgegeven. De coach ziet hoe het met de conditie gaat, geeft een compliment, doet suggesties en motiveert mensen als het nodig is. Patiënten en het ziekenhuis zijn erg enthousiast over de nieuwe methode. Het Maasziekenhuis verwacht ook dat de vraag hiernaar zal toenemen.

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: