Kermis-Cultuur weekend Vortum-Mullem.

Publicatiedatum: Zaterdag 05 augustus 2017

Op 2 en 3 september a.s. organiseert de Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)  een Kermis Cultuur Weekend in Vortum-Mullem. Tijdens dit weekend zullen 5 Nederlandse topbouwers hun miniaturen van kermisattracties van weleer tentoonstellen in een daarvoor speciaal opgestelde Belgische spiegeltent. Het geheel vormt een lust voor het oog en is een grote terugreis naar de tijd van weleer. Zo heeft een van de bouwers de kermis van Zutphen anno 1959 op schaal nagebouwd tegen een decor van de winkels (met gevulde etalages) op het marktplein uit die tijd. Tevens is in de spiegeltent  een foto-expositie ingericht van de kermissen uit het gebied Land van Cuijk en Noord-Limburg. Niet alleen foto’s zijn te bewonderen maar ook posters, aankondigingen, gunningen, natuurlijk alles  uit vervlogen tijden. Als laatste is in de tent plaats gemaakt voor variété. De organisatie kan vol trots aankondigen dat ze het meisje zonder hoofd (inclusief bonniseur)  heeft kunnen contracteren. Een van de meest verbluffende kermis-acts uit de jaren ’20.
Op het buitenterrein staan nog een paar kleinere tentjes met daarin ook miniaturen. Verder staat er voor het vermaak van de kindjes een kinderhangdraaimolen anno 1905 alsmede een kleine wafelkraam. In plaats van ponyrijden is er voor de kleintjes tevens een kleine tour op een trekker met wagen mogelijk.
In de aangrenzende woning is een klein kermismuseum gevestigd. Men heeft recentelijk verbouwd en het resultaat is te bezichtigen. U kunt hier aantreffen oude botsauto’s, veel Autopede, Lenaerts, Kindt en van Guyse draaimolenattributen alsmede het levenswerk van wijlen de heer Wim de Gruyl uit Gouda, zijn miniatuurkermis, bestaande uit 14 grote en kleine attracties, van kop van jut tot de Saloncarrousel van de Efteling, Alles schaal 1:20 gebouwd. Zijn eerste draaimolentje bouwde hij in 1941, ruim 75 jaar geleden. Verdere bezienswaardigheden binnen zijn o.a. een grote collectie speelgoed, behendigheidsautomaten, een kermisorgeltje, enkele juke-boxen etc.
Het Kermis-Cultuur Weekend vindt plaats op zaterdag en zondag, 2 en 3 september a.s. te Vortum-Mullem aan de Luinbeekweg ter hoogte van huisnummer 1. Er is ruime parkeergelegenheid voorhanden. De openingstijden zijn: zaterdag van 11.00 uur tot 22.00 uur en zondag  van 13.00 uur tot 22.00 uur en wat niet onbelangrijk is, de toegang is gratis. U bent van harte uitgenodigd.
Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: