Elkaar begroeten en ontmoeten

Publicatiedatum: Woensdag 25 oktober 2017
Elkaar begroeten en ontmoeten
 
In Boxmeer zijn 25 taalcoaches actief, die ‘nieuwkomers’ in Boxmeer helpen met de Nederlandse taal en hen vertrouwd maken met de Nederlandse cultuur. Mensen, die uit hun eigen land gevlucht zijn, volgen verplicht lessen aan bijv. het ROC. De vrijwillige taalcoach helpt de nieuwkomer met huiswerk, maar vooral ook met het oefenen van de taal en aanleren van vaardigheden, doorgaans bij de mensen thuis.
Streven is ook elke maand op een zaterdagmiddag een activiteit te organiseren, zodat men andere inwoners van Boxmeer leert kennen en in gesprek gaat met elkaar en ervaringen uitwisselt. Door dit alles zal de nieuwe inwoner zich eerder thuis voelen. Een eerste voorwaarde daarvoor is dat je elkaar ‘verstaat’ en weet hoe de dingen hier in het dagelijkse leven gaan.
Op zaterdag 4 november, wordt in samenwerking met de ‘Groeters’ uit Boxmeer een activiteit georganiseerd en gezamenlijk wordt dan een korte wandeling gemaakt langs enkele historische plekken in Boxmeer. Ontvangst om 13.30 uur in ‘The Unit’ (in het Weijerpark), om 14.20 uur start de wandeling en de activiteit eindigt om 15.30 uur. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Verder zijn taalcoaches actief betrokken bij het Taalcafé dat iedere eerste woensdag van de maand wordt gehouden in de Boxmeerse bibliotheek in De Weijer. De taal leren door het samen doen, is het centrale idee achter Taalcafé.
De activiteiten met nieuwkomers, officieel ‘statushouders’: mensen die gevlucht zijn maar mogen blijven, worden gecoördineerd door Sociom, organisatie voor sociaal werk.
Voor deze activiteiten is Sociom op zoek naar vrijwilligers met  ‘hart’ voor medemensen en die het leuk mensen wegwijs te maken in onze taal en cultuur. Heb je twee uur per week of  een paar uur per maand tijd voor dit boeiende vrijwilligerswerk? Meld je bij Sohela Hosseini via sohelahosseini@sociom.nl of tel. 0485-700500.
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: