Met huisarts Van der Belt in gesprek over het levenseinde

Publicatiedatum: Woensdag 04 september 2019
Donderdag 26 september:
met huisarts Van der Belt in gesprek over het levenseinde
 
“Ik ga dood, maar tot die tijd leef ik.” In dat kader gaan huisartsen uit het Land van Cuijk tijdens gratis workshops in de bieb in gesprek met inwoners. Gespreksonderwerpen zijn palliatieve zorg, hospices, pijnbestrijding, testamenten en zingevingsvraagstukken. Huisartsen geven een beeld van wat er in de gemeente allemaal aan zorg en hulp mogelijk is en gaan met aanwezigen in gesprek.
 
Ervaring leert dat het gesprek tussen de patiënt en de dokter over de laatste fase van het leven vaak te laat begint. Hierdoor gaat het vaak gepaard met teleurstellingen, onbegrip en het gevoel te laat te zijn om nog wezenlijke besluiten te nemen. Een tijdig gesprek over het naderend overlijden is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk.
 
De gemiddelde levensverwachting in Nederland wordt steeds hoger. Met de leeftijd komen helaas ook meer kwalen en gebreken. Medisch gezien kan er steeds meer. Hoe lang wil je door gaan met behandelen? Wat wil je wel en wat wil je niet meer ? En hoe betrek je je naasten erbij? Ook dat zijn onderwerpen van gesprek.
 
De workshops maken deel uit van een reeks, georganiseerd door de huisartsen van Syntein en Biblioplus. Beide organisaties maken deel uit van het Netwerk Positieve Gezondheid in de Noordelijke Maasvallei. Onder andere middels de workshops geven ze samen concreet invulling aan Positieve Gezondheid. De thema’s van de workshops zijn door burgers zelf gekozen.
 
De overige data in de andere gemeenten van de workshopreeks ‘Levenseinde” zijn: 
 
Sint Anthonis    donderdag 10 oktober
Gennep             woensdag 23 oktober
Cuijk                 donderdag 7 november
Bergen              woensdag 27 november
 
Alle workshops zijn van 19:30 tot 21:00 uur in de bibliotheken van de betreffende gemeente.
 
Aanmelden
Deelname aan de workshop is gratis en aanmelden kan eenvoudig via de website van BiblioPlus. Ga naar Biblioplus.nl en klik op ‘Activiteiten’

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: