Burgemeester van Soest

Publicatiedatum: Maandag 23 maart 2020
Beste inwoners,
 
Het is stil geworden in onze doorgaans bruisende samenleving.
Geen slierten met kinderen met de fiets op weg naar school, geen verkeersdrukte veroorzaakt door woon-werkverkeer. Cafés en restaurants zijn gesloten, de terrassen blijven leeg. Langzamerhand sluiten ook steeds meer winkeliers hun zaken.
 
Binnen een week tijd is onze wereld grotendeels op slot gezet. Evenementen en activiteiten worden ook na 6 april veelal afgezegd. Ook in onze gemeente Boxmeer zien we dat het stil wordt op straat. Afgelopen weekend zagen we ook dat het nog lang niet overal stil genoeg was. De verleiding om met dit mooie weer naar plaatsen te gaan met veel andere mensen, was groot. Gelukkig zien we ook gebeuren dat steeds meer mensen begrijpen hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk thuis te blijven en om in contact met anderen afstand te houden.
 
De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus de kop in te drukken, leggen nu eenmaal een grote druk op iedereen. Het betekent dat op veel plaatsen, in veel gezinnen oplossingen gezocht moeten worden. Kinderen die niet naar school mogen. Ouders die thuis werken, zelfs hun kinderen les moeten geven, of juist oplossingen moeten vinden voor de kinderopvang.

Naast het oplossen van de eigen persoonlijke problemen die ontstaan als gevolg van de corona-maatregelen, is er ook nog de noodzaak anderen hulp te bieden die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Zoals ouderen die aan huis gebonden zijn vanwege hun kwetsbaarheid en toch aandacht en zorg nodig hebben.
 
De sluiting van verzorgings- en verpleegtehuizen is dramatisch voor bewoners en familie. Juist in deze tijd niet bij je familie te kunnen zijn, niet je kwetsbare partner, moeder of vader te mogen opzoeken, is heel zwaar.
 
Het doet goed te zien dat er diverse initiatieven worden ontplooid om met en voor elkaar door de moeilijke periode heen te komen. Zoals het idee van Mell Martens om kaarten en tekeningen te maken voor ouderen en zieken die nu geen bezoek kunnen ontvangen van hun familie. Een tekening of kaartje kan net wat troost geven bij het grote leed dat deze maatregel voor veel van hen betekent.
 
Dat veel evenementen en activiteiten moeten worden afgelast is natuurlijk een grote teleurstelling voor de organisaties die daar veel tijd en energie in hebben gestoken. Ook in onze gemeente gaan diverse activiteiten, onder andere in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid zeker tot eind april niet door. Het is natuurlijk erg wrang dat we, juist nu we 75 jaar vrijheid kunnen vieren, deze vrijheid niet ondervinden.
 
Het is allemaal heel onwezenlijk en onzeker. Ondanks dat is het belangrijk dat we aandacht blijven houden voor elkaar met een extra oog voor ouderen en alleenstaanden. Zorgen voor elkaar blijft de komende weken noodzakelijk.

Op de website van de gemeente www.Boxmeer.nl proberen wij u zoveel mogelijk te informeren met actuele berichten. Daar waar de gemeente kan bijdragen aan het vinden van antwoorden op hulpvragen zullen we dat blijven doen.

In de tussentijd wens ik iedereen de komende weken veel sterkte. De inzet van onze hulpverleners in de zorg, politie en brandweer blijft onveranderd nodig. Onze bijzondere steun en waardering verdienen zij als geen ander.

En laten we ondanks alles proberen ook de moed erin te houden, want we hebben elkaar hard nodig.
 
Karel van Soest
burgemeester van Boxmeer

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: