College Boxmeer onderschrijft onderzoek naar ervaringen azc Bu

Publicatiedatum: Vrijdag 23 april 2021
College Boxmeer onderschrijft onderzoek naar ervaringen azc
 
Burgemeester en wethouders van Boxmeer hebben kennis genomen van het rapport ‘Ervaringen met zeven jaar opvang van asielzoekers in Overloon’. “Het rapport geeft een objectief beeld van de meningen en ervaringen van onze inwoners en bevestigt wat het college de afgelopen tijd ook heeft geconstateerd: voor overlast gevende asielzoekers is in het azc in Overloon geen plaats”, zegt burgemeester Karel van Soest in een eerste reactie.
 
In opdracht van de gemeente onderzocht bureau I&O Research de ervaringen van inwoners van Overloon, Stevensbeek en acht andere dorpen in de gemeente Boxmeer met de opvang van asielzoekers in het azc in Overloon. De gemeente wilde de ervaringen van de inwoners peilen aan de vooravond van het besluit over voortzetting van het asielzoekerscentrum.
 
Bijna één op de drie
Voor het onderzoek hield I&O Research diepgaande interviews met 26 belanghebbenden, waaronder omwonenden, ondernemers, vertegenwoordigers van dorpsraden, politie enzovoort. Daarnaast konden alle 13.480 inwoners ouder dan 16 jaar van de tien omliggende dorpen in een enquête hun ervaringen en meningen kenbaar maken. Gemiddeld vulde bijna één op de drie de vragenlijst in, in Overloon en Stevensbeek bijna  de helft van de inwoners. “Een teken dat het onderwerp leeft in de dorpen”, zegt Van Soest.
Het onderzoek bevestigt het bestaande beeld van een relatief kleine groep asielzoekers die zorgt voor overlast: (winkel)diefstallen, intimidatie, zwart rijden, inbraken en vernielingen. Veel veroorzakers zijn alleenstaande minderjarigen uit veilige landen, die sinds 2018 in het asielzoekerscentrum worden opgevangen.

Einde aan overlast is voorwaarde voor verlenging
Omwonenden, ondernemers en dorpsraden stellen als voorwaarde voor verlenging van de overeenkomst met het COA dat de criminaliteit en overlast moeten worden opgelost zodat de inwoners niet langer gevoelens van onveiligheid ervaren. Dat is ook de eis die het college van Boxmeer onlangs bij het COA neerlegde. “Het onderzoek maakt duidelijk hoe de dorpsbewoners denken over de toekomst van het azc”, zegt Van Soest. “Dat versterkt onze boodschap aan het COA. Het COA is nu aan zet.”

Gastvrije gemeente
Volgens de burgemeester laat het onderzoek ook zien dat de inwoners van de gemeente in principe positief staan tegenover de opvang van vluchtelingen. “Dat hebben ze de eerste vijf jaar van de opvang ook laten zien. Door de incidenten van de laatste jaren is die bereidheid minder geworden. Ik begrijp dat. Het is nu tijd om die trend om te buigen en opnieuw te laten zien dat de gemeente  Boxmeer een gastvrije gemeente is. Iedereen die zich aan de regels houdt en wil werken aan de toekomst, is hier van harte welkom.”
 
Het onderzoeksrapport van I&O Research is vanaf donderdag 22 april openbaar. Het rapport is te lezen op de website van de gemeente Boxmeer. De gemeenteraad bespreekt het rapport in de komende maanden.

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: