Virtuele fietstocht

Publicatiedatum: Vrijdag 22 april 2022

Virtuele fietstocht: goed voor spieren en hersenen

Beugen- Met een gloednieuw Fietslabyrint ligt de wereld aan de voeten van de patiënten van afdeling klinische geriatrie in Maasziekenhuis Pantein. Met interactieve fietsroutes kunnen zij in het ziekenhuis virtueel de hele wereld over fietsen. Giften van Vrienden van het Maasziekenhuis en RK-Caritasinstelling Sint Petrus Boxmeer maakten deze aanschaf, goed voor lichaam en geest, mogelijk.

Door Wanda Laarakkers

Ga zitten in een makkelijke stoel, zet je voeten op de pedalen en trappen maar! Patiënten van afdeling klinische geriatrie en ook verpleegafdeling B3 van het Maasziekenhuis kunnen tegenwoordig ín het ziekenhuis een fietstocht maken. Een rondje in de buurt, naar een plek in Nederland of zelfs over de hele wereld. Er zijn vijfhonderd fietsroutes om uit te kiezen. Wie de pedalen indrukt, ziet op een beeldscherm een straatbeeld verschijnen. Niet trappen is geen vooruitgang, wie trapt wordt beloond met prachtige uitzichten. Buiten wordt hiermee naar binnengehaald, zelfs met omgevingsgeluiden, zonder ingewikkelde instructies.

Behoud van spierkracht

Lars van Heijningen, klinisch geriater: “Fietslabyrint kende ik van een eerdere werkplek en ik was daar enthousiast over. Wanneer een kwetsbare oudere in bed verblijft tijdens een ziekenhuisopname, wordt de spierkracht elke dag minder. In beweging blijven helpt de patiënten deze te behouden. Daarnaast is het bevorderlijk voor de conditie en ook op cognitief vlak -het verwerken van informatie- geeft het voordelen. We hebben het Fietslabyrint eerst twee weken op proef gehad, het was direct een succes.”

Fietsen door geboortedorp of vakantieadres

Wie door een geboortedorp of voormalig vakantieadres fietst, krijgt op het beeldscherm informatie over bijzondere gebouwen. Al fietsend door deze herinneringen kan de keuze links- of rechtsaf gemaakt door een simpele druk op de knop. De snelheid kan door de fietser ingesteld worden en zelfs trapondersteuning is mogelijk. Wie fietst bepaalt. Van Heijningen: “De patiënten, maar ook medewerkers van het ziekenhuis zijn enthousiast. We hebben er ook een camera bijgekregen, hiermee willen we routes in de buurt opnemen. We zijn blij en dankbaar met deze gift!”

Caritas (www.caritasboxmeer.nl) wil liefdadigheid en barmhartigheid tonen en sociale gerechtigheid geven aan de medemens vanuit een christelijke en humane overtuiging. Wilt u Caritas steunen met een gift? Neem contact op: info@caritasboxmeer.nl

De Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis zet zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller, en aantrekkelijker Maasziekenhuis.

 Wilt u stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: