Hoe herken je een beroerte

Publicatiedatum: Woensdag 24 maart 2021
Hoe herken je een beroerte? Wacht niet,
meld je zo snel mogelijk, ook in coronatijd!
 
Soms horen we van patiënten ‘Ik werd gisteravond even helemaal niet goed, heb toen een paracetamol genomen en ben in bed gaan liggen. Ik dacht laat ik er eerst even een nachtje over slapen voor ik de huisarts bel’. Neuroloog Ilja Bot: “Mensen bellen vaak niet snel de huisarts, helaas ook als er verschijnselen zijn die kunnen duiden op een beroerte. Juist dan is het van groot belang om zo snel mogelijk behandeld te worden.” Ook in de huidige coronatijd, zo laten de neurologen van Maasziekenhuis Pantein weten.
 
Mond, sprak, arm… beroertealarm
Een scheve mond, verlamming van arm of been, niet uit je woorden kunnen komen. Dat zijn de belangrijkste verschijnselen van een beroerte. Vandaar ook de landelijke campagne: Mond, spraak, arm… beroertealarm! Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte.
Wanneer de verschijnselen langer dan 5-10 minuten duren, moet iemand zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hoe eerder iemand in het ziekenhuis is, hoe eerder de oorzaak bekend is en hoe minder kans er is op blijvende schade. Wacht daarom niet af en bel direct 112 bij verschijnselen van een beroerte en onthoud het tijdstip waarop de klachten begonnen. Herken de volgende signalen van een beroerte: mond, spraak, arm… beroertealarm!
 
Filmpje
Op de website wordt in een filmpje op een heldere manier uitgelegd wat het verschil is tussen een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding. Ook zie je hoe je een beroerte kunt herkennen. Zoek hiervoor de pagina: ‘video-film’ en dan ‘Beroerte (CVA)’.
 
https://youtu.be/UKbTPMH6q8Y

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: